5G (5.Generation) teknolojisi nedir? Türkiye’de sadece belli bölgelerde kullanılabildiğimiz, hayatımıza yavaş yavaş giren 5G teknolojisi nedir? Gelin bir Türk tarafından geliştirmiş bu teknolojiye hep beraber bakalım!
Mobil Telefonlar, günlük hayatımızda en çok kullandığımız teknolojik aletlerdir. Bununla birlikte hepimiz, günümüzün çoğu vaktini telefonlarımız ile geçiriyoruz. Birisini aramak istediğimizde, sosyal medya uygulamalarını kullanmak istediğimizde, yapacağımız yemeğin tarifine bakmak için veya el feneri olarak bile mobil telefonlarımızı kullanıyoruz. Bundan dolayı da mobil teknolojiler gün geçtikçe katlanarak büyüyor. Gelin bu katlanarak büyüyen mobil teknolojinin ürünü olan 5G teknolojisi nedir inceleyelim!
5G Nedir?
5G en basit haliyle kablosuz internet teknolojisini tanımlamak için kullanılan bir terimdir. G, hangi jenerasyon olduğunu, 5 ise kaçıncı nesil olduğunu temsil eder. 5G kullanıcıları önceki nesillere göre daha hızlı internet ve daha az gecikme süresine sahiptir. Ancak her bir nesil arttıkça altyapının yenilenmesi ve eklemeler yapılması gerekmektedir.
5G ile Gelen Yenilikler!
5G teknolojisi en başında yüksek hız ve düşük gecikme süresi getirecek. Ortak ağı paylaşan cihazlar, 5G teknolojisi sayesinde çok daha hızlı bir şekilde veri alışverişi yapabilecek. 5G ile uyum sağlayan IoT(Internet of Things) başta akıllı ev eşyaları, sürücüsüz arabalar, sesli asistanlar ve insansız hava araçları gibi birçok alanda başı çekiyor. Bununla birlikte IoT(Internet of Things) günlük yaşantıya daha çok adapte oluyor.
5G ile 4G Arasındaki Farklar!
En başta, en dikkat çeken fark olan hız farkı var. 5G ağları, 10Gbps ile 20Gbps arasındaki hız değerlerine ulaşabilir. Hız konusunda önceki nesilleri geçmekle yetinmeyen 5G teknolojisi, evlere gelen kablolu internet bağlantılarından daha hızlı, sağlıklı internet deneyimi veriyor. Aynı zamanda fiber optik bağlantılara da rakip olacak şekilde de ağ hızı sunuyo.
Bir diğer en belirgin özellik, ping sorununu çözmesi yani ağ gecikmesindeki sorunu, önceki nesillere göre çok daha az seviyelere düşürmesidir. Verilerin, telefon tarafından karşı sunucuya yüklenmesi, 4G’ye kıyasla 60 ile 120 kat daha az gecikme verir. Bu gecikme hızları, sanal gerçeklik gibi teknolojileri günümüzde daha kullanılabilir hale getiriyor.
5G’de Kullanılan Teknolojiler!
5G teknolojisini geliştirmek için birçok teknolojik yenilik kullanıldı, bunlar;
- Küçük Hücre Düğümleri(Small Cells): Milimetre dalga aktarımının kullanımını zorlaştıran taraf, fiziksel maddelerden geçerken parazite daha yatkın olmasıdır. Bu sorunu çözmek için 5G altyapısı 4G’nin altyapısına kıyasla çokca değişikliğe uğradı. 4G’nin anten direkleri yerine, 5G ağları şehre dağıtılan 250 metre aralıklı baz istasyonları tarafından güç alacak ve bu daha küçük hücre düğümleri oluşturacaktır.
- Milimeter Wave(mmWave): 5G, 30 ila 300 GHz aralığında frekans kullanır. Bu ismin kullanılmasının sebebi kullanılan frekans dalga boylarının 1 ile 10 milimetre arasında değişmesidir. Bu frekanslı bantlar önceki nesillere göre daha fazla bilgi taşıma özelliğine sahiptir. Bu teknolojinin uygulanması önceden pahalı ve zor bir işlemdi fakat gelişen teknoloji sayesinde artık 5G içinde kullanabiliyoruz.
- Beamforming: 5G ile verilerin doğru ve düzgün iletilmesi, istenilen yere gidip gelmesi çok zordur. Bu durum parazit oluşunca olduğundan da zorlaşır. Bu sorunu çözmek için baz istasyonlarında Beamforming teknolojisi kullanılmaya başlandı. Bu teknoloji kablosuz ağa bağlanmak isteyen cihazlara göre anten dağılımını değiştirir. Bundan dolayı ağ kapsama alanı cihazlara göre haraket eder ve konuma göre şekil değiştirir. Bu işlemler sonucunda, 5G daha kaliteli ve güçlü bir bağlantı sağlar.
- Kitlesel Çoklu Anten Sistemleri(Massive MIMO): 5G antenleri çoklu giriş ve çıkışa sahip oldukları için veri sinyali üzerinde aynı anda birden çok iki yönlü konuşmayı idare edebiliyor. Önceki nesle göre 20 kat daha fazla konuşmayı idare edebiliyor. Bu sistemler baz istasyonlarının kapasitelerini arttırmaya yarıyor. Bununla birlikte bu kapasite artışı baz istasyonlarının daha fazla kullanıcı ile iletişim kurmasını sağlar. Bu özellik 5G’nin IoT(Internet of Things) ile uyum sağlamasına sebep olur. Ağa aşırı yüklenmeden, aynı alanda çok daha fazla internet bağlantılı kablosuz ağ kullanımını mümkün kılar.
Türkiye’de 5G Var Mı?
Dünya’nın birçok yerinde 5G’ye geçilmesine rağmen Türkiye’de tamamen geçilmedi. Türkiye’de sadece İstanbul, Ankara, İzmir, Sakarya, Antalya, Muğla, Gaziantep, Kayseri ve Trabzon’un sadece küçük 5G destekleyen alanlarda kullanabiliyorsunuz.
5G Teknolojisini Bulan Türk “Erdal Arıkan”
5G Teknolojisini Bulan Türk, Erdal Arıkan’dır. Erdal Arıkan, 5G için en kritik standardı icat etmiş ve bunu Türkiye’de yapmıştır. Şuanda Bilkent Üniversitesinde Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümünde Profesörlük yapmaktadır.
Dilerseniz, 5G Yıl sonuna kadar 1 Milyar kişi tarafından kullanılacak yazımızı da okuyabilirsiniz.