Öğretmenler günü ve tarihçesi

Öğretmenler günü ve tarihçesi

Öğretmenler günü, eğiticimlerin icra ettikleri bu özverili mesleği, topluma olan katkılarını ve eğitim üzerindeki önemlerini hatırlatmak amacıyla kutlanan özel bir gündür. İşte ülkemizde ve dünyanın diğer ülkelerinde kutlanan bu özel…
Balistik füze nedir? Nasıl çalışır?

Balistik füze nedir? Nasıl çalışır?

Tüm dünya bugün (1 Ekim 2024) tarihinde İran’ın İsrail’e gönderdiği Balistik Füzeleri’i konuşuyor. İsrail’in öne çıkan savunma sistemi Demir Kubbe nasıl oldu da Balistik Füzeleri engelleyemedi? Birlikte inceleyelim. Bir süredir…
GSB Wi-Fi nedir, nasıl kullanılır?

GSB Wi-Fi nedir, nasıl kullanılır?

GSB Wi-Fi nedir ve nasıl kullanılır gibi sorularınızı cevaplayacağız. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından sunulan Wi-Fi’a nasıl bağlanılır? GSB Wi-Fi (Gençlik ve Spor Bakanlığı Wi-Fi), öğrenci yurtlarında kalan öğrencilere ücretsiz…
Çağrı Cihazı nedir?

Çağrı Cihazı (Pager) nedir?

İsrail’in Lübnan’a gerçekleştirdiği siber saldırı ile uzaktan komut ile paylayan Çağrı Cihazları bugünün gündemi oldu. Bizde bu yazımızda çağrı cihazı teknolojisini ve ne olduğunu inceleyeceğiz. Öncelikle Çağrı cihazı nedir? sorumuza…
E-SIM Nedir?

E-SIM Nedir?

Günümüzde yavaş yavaş popülerleşmeye başlayan E-SIM’in ne olduğunu anlatacağız. Eğer ki bir E-SIM kullanacaksanız, buradan bilgi alabilirsiniz. İşte son zamanlarda oldukça merak edilen E-SIM teknolojisinin detayları ve nasıl kullanılacağı. E-SIM,…
Linux Nedir?

Linux nedir?

Linux, açık kaynaklı ve ücretsiz bir “işletim sistemi çekirdeğidir.” 1991 yılında ilk kez Linus Torvalds tarafından geliştirilmeye başlanan bu işletim sistemi çekirceği, Unix tabanlı sistemlerden ilham alınarak yazılmıştır. Linux, günümüzde diğer işletim…
USB Port türleri nelerdir?

USB Port türleri nelerdir?

Günlük hayatımızda sıkça karşılaştığımız USB portlarının çeşitleri, her birinin sunduğu özellikler ve kullanım alanlarıyla ilgili detaylara birlikte göz atalım. Açılımı Universal Serial Bus olan USB portları genellikle veri aktarımı ve…
Domain ve Subdomain farkı nedir?

Domain ve Subdomain: Farkı nedir?

Web sitelerinin temelleri Domain ve Subdomain’in ne olduğunu, nasıl çalıştığını ve farklarının neler olduğunu teker teker açıklacağız. İlk olarak Domain’in ne olduğunu açıklayalım. Domain, internet üzerinde herhangi bir web sitesinin…
Gözden Kaçan Hazine: Altcoinler nereden, nereye?

Gözden Kaçan Hazine: Altcoinler nereden, nereye?

Kripto para dünyası, Bitcoin’in piyasaya sürülmesiyle hayat buldu, ancak Bitcoin sadece bu devrimin fitilini ateşlemişti. Altcoin olarak bilinen alternatif kripto paralar, Bitcoin’in yarattığı bu dijital finans dünyasında giderek daha fazla…
Elon Musk neuralink hastası Counter Strike oynadı

Düşüncelerle Hareket: Neuralink

Bugün, son zamanlarda adından bolca bahsedilen Neuralink’i inceleyeceğiz. Düşüncelerinizle bilgisayarınızı, dijital cihazlarınızı kontrol edebileceğinizi hayal edin. Elon Musk’ın 2016 yılında kurduğu Neuralink, bu hayali gerçeğe dönüştürmek için yola çıktı. Beyin…
Bluetooth nedir?

Bluetooth Nedir? Nasıl Çalışır?

Günümüzde sıkça kullanılan ve artık hayatınımızın bir parçası haline gelmiş olan Bluetooth, nasıl çalışıyor? Prensipleri nedir? Hepimizin her gün en az bir kere kullandığı Bluetooh, ne işe yarıyor? Öğrenelim. Bluetooth…
Ekran kartı nedir?

(GPU) Ekran Kartı Nedir?

Bilgisayarlarda ve telefonlarda kullanılan ekran kartının (GPU) ne olduğunu ve çalışma prensiplerini hep birlikte öğrenelim. Ekran kartları (GPU), bilgisayarların veya telefonların görsel verilerini işleyerek, verileri ekrana yansıtan bir bileşendir. GPU’lar,…
İşlemci CPU nedir?

(CPU) İşlemci Nedir?

İşlemci (CPU) nedir? Gelin hep birlikte nasıl çalıştığını ve ne işe yaradığını öğrenelim. İşlemci, ya da bir diğer adıyla bilinen Merkezi İşlem Birimi (Central Processing Unit | CPU) bilgisayarların veya…
Drone nasıl çalışır?

Drone’lar nasıl çalışır?

Günümüzde oldukça popüler olan ve neredeyse artık herkesin elinde olan Drone’ların nasıl çalıştığı hakkında konuşacağız. Drone’lar, uzaktan kumanda veya bir yazılım sayesinde yönetilebilen, otonom sistemler aracılığıyla havada hareket edebilen insansız…
Kubernetes nedir

Kubernetes Nedir?

Bugün sizlere Kubernetes’in ne olduğunu, kullanım alanlarını, işleyişini, teknolojilerini ve çalışma prensibini detaylı bir şekilde anlatacağız. İlk olarak Kubernetes nedir, onu öğrenelim. Kubernetes, konteynerleştirilen uygulamaların çeşitli yönetimini otomatikleştiren açık kaynaklı…
Remote Desktop Connection nedir?

(RDC) Remote Desktop Connection Nedir?

RDC yani Remote Desktop Connection, bir bilgisayar kullanıcısının tek bilgisayardan farklı bilgisayara uzaktan bağlanmasını ve onu kontrol etmesini sağlar. Genellikle uzaktan sunuculara teknik destek sağlarken sıklıkla kullanılabilir. Kişisel bilgisayarlarda kullanılabilir.…
DDoS nedir nasıl yapılır? Nasıl gerçekleşir?

(DDoS) Siber Saldırı Nedir? Neden Yapılır?

DDoS ile ilgili merak edilen ve genel bilgilerin olduğu yazımızı aşağıdan ulaşabilirsiniz. Siber saldırılar, çeşitli bilgisayar sistemlerine, ağlara veya cihazlara illegal yollardan erişim sağlama, verileri ele geçirme, karşı tarafa zarar…
ETBİS nedir, kaydı nasıl yapılır?

ETBİS Nedir? Kaydı nasıl yapılır?

Bugün sizlere, ETBİS’in ne olduğunu ve kaydının nasıl yapılacağını detaylı bir şekilde açıklayacağız. Çok uzatmadan başlayalım. Elektronik Ticaret Bilgi Sitemi, Türkiye üzerinde elektronik ticaret faaliyetlerini düzenleyen, denetleyen ve izleyen bir…
3D Secure Nedir?

3D Secure Nedir?

Bugün sizlere, internet alışverişlerinde sıkça karşılaşabileceğiniz, 3D Secure hakkında bilgiler vereceğiz. Çok uzatmadan başlayalım! Aslına bakılırsa, 3D Secure çok basit bir şekilde yorumlanabilir. Bu sistem, internet üzerinden ödeme işlemleri gerçekleştirirken…
PCIe Nedir?

PCIe Nedir?

Bugün sizlere, çoğu bilgisayarda ve sunucuda bulunan PCIe’nin ne olduğunu, detaylı bir şekilde açıklayacağız. Öğrenmeden ayrılmayın! PCIe yani, Perpheral Component Interconnect Express aslında bilinenin aksine bilgisayarların dahili bileşenlerini (parçalarını) direkt…
site to site s2s vpn nedir

Site to Site (S2S) VPN Nedir?

VPN (Virtual Private Network – Sanal Özel Ağ) internet üzerinde güvenli ve genellikle şifrelenmiş bağlantı tünelleri oluşturan teknolojidir. İki veya daha fazla lokasyon/nokta arasında bağlantı sağlayan Site to Site (S2S),…
Kağıt paraların arkasındaki kişiler kim?

Kağıt paraların arkasındaki kişiler kim?

Türk Lirası kağıt paraların arkasında yer alan kişilerin sadece adlarını biliyoruz. Gelin bu kişiler kim olduklarına daha yakında bakalım. Merkez bankasının E9 Emisyon Grubu Banknotlar olan adlandırdığı kağıt paraların tamamının…
Cepe telefonu kameralarındaki OIS nedir, nasıl çalışır?

Cep telefonu kameralarındaki OIS nedir, nasıl çalışır?

Son zamanlarda bir çok cep telefonu kamerasında adını duyduğumuz OIS’in detaylarına bakacağız. OIS, “Optik Görüntü Sabitleyici” (Optical Image Stabilization) anlamına gelen, sıkça cep telefonu kameralarında kullanılan bir teknoloji olarak karşımıza…
Podcast Nedir? Nereden Dinlenir?

Podcast nedir?

Podcast, internet üzerinden dinlenebilen ve indirilebilen dizi veya seri halindeki sesli bloglardır. Son bir kaç yıl içerisinde dijital müzik platformlarının abone sayılarındaki artış su götürmez bir gerçek. Bu artış, farklı…
SSL nedir?

Uçtan uca şifreleme: SSL nedir?

Netscape tarafından 1994 yılında geliştirilen ve güvenli veri akışını sağlayan SSL (Secure Sockets Layer) son halini 1996 yılında alan güvenli bir iletişim protokolüdür. Adını özellikle web siteleri ile duyduğumuz ve…
Sysprep nedir?

Sysprep Nedir?

Bilgisayarın hazırlık aşamasında göre alan Sysprep (System Preparation) nedir? Aynı yapılandırmalara sahip bilgisayarları dağıtabilir mi? Sysprep basit bir şekilde Windows üzerinde kullanılan bir araçtır. Açılımı, System Preparation olan yani Sistem…
da pa nedir

DA (Domain Authority) ve PA (Page Authority) nedir?

Domain (Alan adı) ve Page (sayfa) otoritelerini ifade eden DA PA değerleri, arama motorlarından bağımsız olarak çalışan MOZ’un, kendi parametreleri ile puanladığı sistemin bir parçasıdır. Doğrudan Google ve diğer arama…
DNS kayıtları ve anlamları, nedir bu DNS?

DNS kayıtları ve anlamları, nedir bu DNS?

Alan adı (domain) sahiplerinin çokça duyduğu ancak detaylarını merak ettiği kayıtları bu yazımızda inceleyeceğiz. MX nedir, A Kaydı Nedir, SOA Nedir, CNAME nedir tamamı yazımızda. DNS (Domain Name System)’i internetin…
e197b0dc3d4f9a36a0cabfbdbab00e4bba12

Linux Nedir? Temel Linux Komutları

Linux Nedir? Linux bir işletim sistemi çekirdeğidir ve açık kaynak kodludur. Geliştirmeye açık ve ücretsizdir. Açık kaynak kodlu olması sebebiyle, kullanıcılara özgür bir yapı sunar. Linux komutları işlerimizi çok kolaylaştırmaktadır.…
Instagram
YouTube