3D Secure Nedir?

Nedir

Bugün sizlere, internet alışverişlerinde sıkça karşılaşabileceğiniz, 3D Secure hakkında bilgiler vereceğiz. Çok uzatmadan başlayalım!

3D Secure Nedir?

Aslına bakılırsa, 3D Secure çok basit bir şekilde yorumlanabilir. Bu sistem, internet üzerinden ödeme işlemleri gerçekleştirirken tamamen güvenliği artırmak için geliştirilmiş olan bir protokoldür. İnternet çağında olduğumuz için, sanal ortamlar üzerinden kredi veya banka kartlarımız sürekli bir tehlike altında. Bu sistem ile birlikte, internet alışverişlerinde dolandırıcılığa maruz kalmamanız için ek bir koruma katmanı tarafından güvence altına alınırsınız.

Sistem, kart sahibi (siz) ve satıcı arasına fazladan doğrulama adımı ekleyerek, yapacağınız tüm işlemleri güvenli bir şekilde yapmanızı sağlar. 3D Secure, Visa tarafında “Verified by Visa” olarak bilinir. Mastercard tarafında ise, “Mastercard SecureCode” olarak bilinir.

Bu işlem esnasında, yapacağınız online ödemelere kart bilgilerinizi girmenizin yanı sıra kimlik doğrulaması da yapmanız gerekir. Bu adım ise, çoğunlukla kart sahibinin direkt olarak bankası tarafından gerçekleşir. Ve ödemeyi tamamlamadan önce, kartın asıl sahibine bir kod gönderilir. Kartın sahibinin telefonuna örneğin “065434” şeklinde bir kod yollanır. Ve bu kodu, alışveriş tamamlanmadan önce girmenizi ister.

İki aşamadan oluşan 3D Secure, ödeme esnasında kart bilgilerinize ihtiyaç duyar. Sonrasında, karşınıza gelen doğrulama ekranında banka tarafından özel olarak yollanan kodu girmenizi talep eder. Bu kod, fazladan bir güvenlik katmanı ekleyerek, kart sahibinin gerçek kişi olduğunun kanaatine varır.

Sistemin oluşturduğu en büyük güzelliklerden bir tanesi, kartınızın çalınması durumunda içinizin rahat edebilecek olması. Çünkü, eklenen güvenlik katmanları ile birlikte, tıpkı yukarıda da söylediğimiz gibi dolandırıcılıkların önüne rahatlıkla geçilebiliyor.

3D Secure olmazsa ne olur?

Kötü amaçlı yazılımlar taraflı elde edilen kredi kartları, direkt olarak internet üzerinde herhangi bir sorguya tabi tutulmadan kullanılabilir. Veya örneğin, yolda gidiyorsunuz ve kartınızı düşürdünüz. Birisi, bu kartı alıp dilediği gibi alışveriş yapabilir. Çünkü, kimse kartın internet üzerinde ödeme yapmadan önce kullanıldığına dair bir şey öğrenemeyecek. Ekosistem olmadığı için, kart numaranızla yapılan her satın alım, güvenlik önemleriden geçmeyecek.

Yani, X kişisinin kartının numarasına sahip olduğu sürece, siz durumu fark edip kartı kapattırana kadar istediği her şeyi alabilir. Ki zaten bilmiyorsanız, geçtiğimiz yıllarda Twitch platformu üzerinde “bit” olayları gerçekleşmişti. Çoğu kişinin kredi kartı çalınmış, ve bu kartlarla deliler gibi bit alışverişleri yapılmıştı.

Bunun olmasının sebebi de, Twitch ödeme yöntemi esnasında 3D Secure bulunmamasından dolayı. Yani, alışveriş yapan kişi hiç bir şekilde sorgulanmadı ve satın aldığı her şey direkt olarak onaylandı.

Özetle, internet üzerinden gerçekleştirdiğiniz alışverişlerinizde güvenliğinizin daha da artması, ve kart sahipleri başta olmak üzere satıcıları da koruması herkesin tamamen yararına bir durum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.

Yeni
Sosyal Medya
Instagram
YouTube
Instagram
YouTube
Bu yazıyı beğendin mi? Arkadaşlarınla paylaş!
Benzer İçerikler: