ETBİS Nedir? Kaydı nasıl yapılır?

Nedir

Bugün sizlere, ETBİS’in ne olduğunu ve kaydının nasıl yapılacağını detaylı bir şekilde açıklayacağız. Çok uzatmadan başlayalım.

ETBİS nedir, kaydı nasıl yapılır?

Elektronik Ticaret Bilgi Sitemi, Türkiye üzerinde elektronik ticaret faaliyetlerini düzenleyen, denetleyen ve izleyen bir kurumdur. Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan ETBİS, elektronik ticaret gerçekleştiren işletmelerin ve hizmet sağlayacılarının kesinlikle kaydolması gereken bir platformdur.

Sistemin asıl amacı, e-ticaret’in çok daha güvenli ve daha şeffaf bir biçimde yapılmasını sağlamak,tüketicileri korumaktır. Anlayacağınız üzere e-ticaret’in gidişatını ve yapısını izlemek amacıyla kurulan bir kurumdur. Daha da fazla detay mı istiyorsunuz? Tabii, olur.

ETBİS’in amaçları nelerdir?

Kayıt altına alma ve Denetim gerçekleştirme: E-ticaret üzerinden faaliyet gerçekleştiren işletmelerin/firmaların kaydını tutar. Ve bu işletmelerin yasalara uygun bir şekilde ilerleyip ilerlemediğini kontrol eder. Ayrıca bu yasalara uygun bir şekilde ilerlemelerini sağlar.

Güvenlik: İnternet üzerinden alışveriş gerçekleştiren tüketicilerin, alışveriş güvenliğini sağlar.

Veri Toplama ve Analiz meselesi: E-ticaret sektörüyle ilgili, çeşitli verileri toplar. Ve bunları analiz eder.

Yasal Uygunluk Denetimi ve Önlemi: İşletmelerin/firmaların, kurallara ve yasalara uygun bir şekilde hareket etmesini sağlar. Ayrıca, haksız rekabeti sonlandırır.

ETBİS Kaydı nasıl yapılır?

  • İlk adım olarak hazırlık aşamasını gerçekleştirmemiz gerekiyor.

Bu işleme başlamadan önce, Merkezi sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) kaydınızın olması gerekiyor. Eğer ki bir MERSİS numaranız bulunmuyorsa, ETBİS kaydını yapamazsınız.

İkinci adım olarak, e-ticaret gerçekleştireceğiniz herhangi bir web sitesi ya da platformunuzla ilgili çeşitli bilgileri ve şirketinize ait olan temel bilgilerinizi hazırlayın. Bütün bunlar, e-ticaret faaliyeti gerçekleştireceğiniz alanlar ve hizmet sağlayıcı bilgilerini içermeli.

  • Hazırlık aşaması bu kadar!

ETBİS’e Giriş yapma

İlk olarak Ticaret Bakanlığına ait olan Elektronik Ticaret Bilgi Sitemi’nin resmi web sitesine giriş yapın. Giriş yapmak için etbis.gov.tr adresini kullanabilirsiniz.

Adrese yöneldikten sonra, MERSİS numaranızı sisteme girin.

Kayıt formunu doldurun

Giriş yaptınız, tebrikler. Ancak her şey daha yeni başlıyor. Çünkü, burada bir kayıt formu doldurmanız gerekiyor. (Çok dikkatlice doldurmanızı tavsiye ederiz.) Formu doldururken işletmenizin adını, MERSİS numaranızı, vergi kimlik numaranızı ve e-ticaret gerçekleştireceğiniz platformun/sitenin URL’si istenecek. Ekstra olarak, satış yapmayı planladığınız ürünü veya hizmet vereceğiniz kategorileri belirtmeniz gerekiyor. Örneğin: A2A, A2B ve C2D şeklinde.

Tüm bilgileri doldurduktan sonra, tekrardan kontrol edin. Ve eksiksiz bir şekilde doldurduğunuza emin olduktan sonra formu gönderin.

Onay aşaması

Form üzerinde gönderdiğiniz bilgileriniz, Ticaret Bakanlığı tarafından bizzat incelenecek. Herhangi bir soruna rastlanmaz ise, onaylanacaktır. (Başvurunuzun okunması ve değerlendirilmesi, bir kaç gün sürebilir.)

Son aşama

Kabul edilirseniz, sistem tarafından sizlere bir onay bildirimi gelecek. Yani, bildirimi gördüğünüz an, işletmenizin/firmanızın Elektronik Ticaret Bilgi Sitemi kaydı tamamlanmış olacaktır.

ETBİS Kaydı zorunlu mu?

Evet, ETBİS kaydı zorunlu. Firmanız faaliyete geçtikten belirli bir süre sonra herhangi bir başvuru yapılmadığı takdirde, tarafınıza çeşitli cezai yaptırımlar uygulanabilir. Özetle, e-ticaret gerçekleştiren veya yapmak isteyen işletmeler, bu süreci mutlaka tamamlamalı.

Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.
Yeni
Sosyal Medya
Instagram
YouTube
Instagram
YouTube
Bu yazıyı beğendin mi? Arkadaşlarınla paylaş!

Benzer içerikler: