Elektrikli araç bataryaları yıllar öncesine göre daha ucuz!

Otomobil

Yapılan araştırmalara göre, elektrikli araç bataryalarının üretim maliyeti 15 yıl öncesine göre çok daha ucuz! Peki ya bu nasıl olabiliyor?

Lityum iyon bataryaların paketinin üretim maliyeti, normalde 2008’li yıllarda kWsa başına 1415 dolardı. Fakat günümüzde, bu maliyet çok daha az. Hesaplamalara göre, yüzde 90 daha ucuz. Yani, 139 dolar.

Bataryaların maliyeti çok daha ucuz

Elektrikli araç batarya maliyetleri günümüzde daha ucuz

Bildiğiniz gibi, artık çoğu yerde elektrikli araçlara rastlayabiliyoruz. Teknoloji çağında da yaşamamızın sebebiyle bu otomobiller bir hayli popüler. Batarya maliyetlerinin de düşük olması, tüketicilerin yararına.

Amerika’da Enerji Departmanı’nın Araç Teknolojilerinin Ofisinin yaptığı araştırmalara göre, üretim maliyeti yukarıda da söylediğimiz gibi 2008 ile 2023 yılları arasında yüzde 90’lık inanılmaz bir düşüş yaşamış. Görüldüğü gibi bu durum, hem tüketicilerin hem de üreticilerin maliyetlerinden fazlasıyla kısıyor.

Peki ya nasıl? Sorusunun cevabı da şu şekilde, batarya teknolojilerindeki ve kimyalarındaki çeşitli iyileştirmeler ve üretim süreçlerinin çok daha geliştirilmesi en büyük etkenlerden bir tanesi.

Elektrikli araç batarya maliyetleri günümüzde daha ucuz

Rapor, yılda en az yüz binlik üretim hacmine sahip olan binek otomobiller ve hafif ticari araçları kapsıyor. İşin içerisine enflasyon girdiği zaman elbette fark, çok da büyük değil. Ancak, 2008 yıllarındaki güncel dolar değerine göre hesaplandığında maliyet, ciddi derecede düşüyor.

Ekstra olarak belirtelim, market analiz firması Gartner’a göre 2027 yılı itibariyle elektrikli araç üretim maliyetleri içten yanmalılara kıyasla çok daha düşük olacak. Bunun beraberinde, 2027’li yıllarda elektrikli otomobil üretim hacmi de artacak.

Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.
Yeni
Sosyal Medya
Instagram
YouTube
Instagram
YouTube
Bu yazıyı beğendin mi? Arkadaşlarınla paylaş!

Benzer içerikler: