USB Port türleri nelerdir?

Nedir

Günlük hayatımızda sıkça karşılaştığımız USB portlarının çeşitleri, her birinin sunduğu özellikler ve kullanım alanlarıyla ilgili detaylara birlikte göz atalım.

USB Port türleri nelerdir?

Açılımı Universal Serial Bus olan USB portları genellikle veri aktarımı ve cihazları şarj etmek için kullanılır. Uzun yıllara dayanan bu portlar, zaman içerisinde gelişerek birçok varyanta sahip oldu. İşte karşınızda, en çok kullanılan USB portları.

USB Type-A

USB Port türleri nelerdir?

Dünyada en çok kullanılan portlardan bir tanesi olan USB Type-A’yı bilgisayarlarda, oyun konsollarında, powerbank cihazlarda, televizyonlarda ve şarj adaptörlerinin üzerinde görebilirsiniz. Dikdörtgen bir şekle sahip olan Type-A portu, USB 1.0, 2.0, 3.0 ve 3.1 gibi versiyonları destekler. Söz konusu versiyonların her birinin veri aktarım hızı birbirinden farklıdır. Örneğin: USB 2.0 480 Mbps veri aktarım hızına sahipken, USB 3.0 ve üstü 5 Gbps üzerinde bir veri aktarım hızına sahiptir.

USB Type-B

USB Port türleri nelerdir?

Bu port günümüzde yaygın olmamakla beraber genellikle yazıcılarda, tarayıcılarda ve bazı harici cihazlarda kullanılır. Kare şeklinde olan bu port, cihazın ana bağlantı noktası olarak görev üstlenir. Type-B portu, yüksek hızlarda veri aktarımı sunmasa bile, dayanıklılığı ve geniş uyumluluğu sayesinde tercih edilen bir porttu. (Örneğin bu port, MacBook Air Early 2014 modelinde kullanıldı.)

USB Mini-B

USB Port türleri nelerdir?

Ufak cihazlar için özel olarak geliştirilen USB Mini-B, dijital kameralar ve eski cep telefonlarında sıklıkla görülürdü. Günümüzde yerini başka portlara bırakan Mini-B, artık yeni nesil cihazlarda kullanılmıyor.

USB Micro-B

USB Port türleri nelerdir?

USB Micro-B, az önce bahsi geçen Mini-B’den çok daha küçük ve ince bir yapıya sahip. 2010’lu yıllarda piyasaya sürülen eski akıllı telefonlarda, tabletlerde ve diğer elektronik cihazlarda yaygın olarak kullanıldı. USB 2.0 ve 3.0’ı destekleyen Micro-B’nin yerini günümüzde Type-C aldı.

USB Type-C

USB Port türleri nelerdir?

Günümüzün en popüler USB portu olan Type-C, simetrik tasarımı ile her iki yöne de takılabiliyor. İster ters, ister düz. Bu, Type-C için fark etmiyor. Çift yönlü kullanılabilen Type-C, veri aktarımı ve hızlı şarj konusunda oldukça iyi bir performans sergiliyor. Hatta verilere baktığımız zaman, 10 Gbps ve 40 Gbps gibi yüksek veri aktarım hızlarını görebiliriz. Ekstra olarak güç aktarımını da (Power Delivery) destekleyen Type-C, laptop ve monitör gibi cihazları da şarj edebilir. (Örneğin, güç kablosu takılı olan bir monitörünüzü Type-C aracılığıyla bilgisayarınıza bağlayabilirsiniz. Sizlere hem görüntü verecektir, hem de cihazınızı şarj edecektir.)

USB Lightning

USB Port türleri nelerdir?

Ve son olarak Apple’ın cihazlarında özel olarak kullanılan Lightning USB portu, iPhone, iPad ve AirPods gibi cihazları şarj etmek için kullanılır. Ayrıca, telefon ve tabletlerde veri aktarımı gerçekleştirebilir. Yalnızca Apple cihazlar ile uyumlu bir şekilde çalışan USB Lightning, Type-C’ye oldukça benzer bir kullanım kolaylığını da sunar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.

Yeni
Sosyal Medya
Instagram
YouTube
Instagram
YouTube
Bu yazıyı beğendin mi? Arkadaşlarınla paylaş!
Benzer İçerikler: