Panel nedir? Kullanmanın cezası var mı?

Haberler

Dün itibariyle Discord üzerinden yaşanan panel olayları sonucunda herkes, tek bir soru sormaya başladı. O soru da, “Panel Nedir?” oldu. Panelin ne olduğunu, nasıl çalıştığını aslında arayüzleştirilmiş bir “data” olduğunu, nasıl ele geçirildiğini ve kullanmanın cezasının ne olduğunu açıklayacağız!

Panel nedir? Kullanmanın cezası var mı?

9 Ekim Çarşamba günü Türkiye’de erişime engellenen Discord, X üzerinden (Eski adıyla Twitter) çok fazla gündeme geldi. Gündeme gelme sebeplerinden başlıcaları, panel (Data) ile edinilen bilgilerin sonucunda, insanların tehdit ve taciz edilmeleri. Aslında bahsi geçen “dataların” konusu çok eskiye dayanıyor. Sadece olayın tetiklenmesi ve gündeme gelmesi, Discord ile beraber oldu. Fakat öncelikle sizleri 2016 yılına döndürmek istiyoruz. Çünkü en köklü detayları, şimdi sizlere aktaracağız.

Merkezî Nüfus İdaresi Sistemi (MERNİS) sızıntısı

2016 yılında, MERNİS dataları sızdırıldı. Bunun sonucunda, tam olarak 2009 yılında Türkiye yerel seçimlerinde oy kullanma hakkına sahip olan bütün Türkiye vatandaşlarının bilgileri çalındı. Peki bunlar hangi bilgiler?

  1. Ad, Soyad
  2. Anne adı, Baba adı
  3. T.C Kimlik numarası
  4. Doğum tarihi
  5. Doğum yeri
  6. İkâmetgâh adresi
  7. Cep telefonu numarası

Yukarıda bahsi geçen bütün bilgiler, internet ortamına sızdırıldı. Bu datalar, şu anda günümüzde 12 ila 13 yaşındaki çocuklarda bile var. Neden mi? Çünkü, bazı kişiler bu dataları, admin kontrol panellerine benzer bir arayüze aktardı. Örneğin, sol tarafta bir kategori var. Bu kategorinin adı “sorgulama” olsun. Sorgulama kategorisine girdikten sonra, belirli bir kişinin adını, soyadını, anne adını, baba adını, T.C kimlik numarasını, doğum tarihini, doğum yerini, ikâmetgâh adresini veya cep telefonu numarasını giriyorsunuz.

Panel nedir? Kullanmanın cezası var mı?

“Panelleştirilen” data sistemi şu şekilde ilerliyor. 2009 yılından önce doğmuş ve Türkiye yerel seçimlerinde oy kullanma hakkına sahip olan bütün Türk vatandaşlarının bilgileri, yukarıda bahsettiğimiz bilgilerle birlikte depolanıyor. Siz bir vatandaşı sorgulamak istediğiniz zaman, kişinin herhangi bir bilgisini yazıyorsunuz. Mesela, MSBil şeklinde bir arama yaptınız. Bu aramanın sonucunda Türkiye’de bulunan, MSBil adına sahip olan herkesin kişisel bilgilerini görebileceksiniz.

Bütün bilgilerin parelel bir şekilde çalışması da köklü bir dataya dayanıyor. Bütün 81 milyonun bilgileri halihazırda sızdırılmış. Mantıken, bir kişinin sorgusunda ailesi çıkması lazım değil mi? Evet. Bir kişiye yönelik yapılan sorguda ailesinin detayları da çıkıyor. Yine MSBil örneğinden ilerleyelim.

  • İdebil – T.C kimlik numarası – Anne adı – Baba adı – Doğum tarihi – Doğum yeri – İkâmetgâh adresi – Cep telefonu numarası
    • DNSBil – T.C kimlik numarası – Anne adı – Baba adı – Doğum tarihi – Doğum yeri – İkâmetgâh adresi – Cep telefonu numarası
      • MSBil – T.C kimlik numarası – Anne adı – Baba adı – Doğum tarihi – Doğum yeri – İkâmetgâh adresi – Cep telefonu numarası

Gördünüz mü? MSBil’in bütün soy ağacı ortaya çıktı. Çünkü bütün bilgiler, birbiriyle tamamen bağlantılı.

Sağlık Bakanlığı Veri İhlali

Panel nedir? Kullanmanın cezası var mı?

Sağlık Bakanlığında yaşanan veri ihlali, aslında günümüze oldukça yakın bir tarihte yaşandı. Tam olarak, Covid 19 döneminde. İlk başta söylentiler dolaşıyordu fakat iddialar tamamen yalanlandı. Ama işin rengini değiştiren taraf ise, Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu‘nun yaptığı açıklamanın sonrasında oldu. Uraloğlu, 108 milyon kişinin verilerinin çalındığını doğruladı. Kısaca, bir MERNİS vakası daha. Önceki veriler, 2009 yılına ve öncesine aitti. Ancak şu anda, 2019 ile 2021 yılları arasında kayıtlara geçen tüm veriler, bahsi geçen “panelcilerin” elinde.

Panel nasıl ortaya çıktı?

Panelin ortaya çıkması, çalınan verilerin sonucunda meydana geldi. Bu sistem aslında tamamen devletin veri sistemi. Fakat kötü niyetli kişiler tarafından ele geçirilen datalar, birleştirerek ve bir arayüz haline getirilerekpanel” adı altında satışa sunuldu. Panel almak isteyen kişiler, sistemden sisteme göre aylık fiyatlandırma ile Türkiye’nin 2021 yılına kadar kayıtlara geçen tüm verilerine sahip olabiliyor.

Ancak şunun da üzerinden geçelim. Panel satışı yapan insanlar, dataların hepsini kullanıcılara açmıyor. Elbet açıyor ama, satın alan kişinin elini biraz daha cebine atması gerekiyor. Panelcilerin yaptığı sisteme göre örneğin yalnızca ad, soyad, baba adı, anne adı ve T.C kimlik numarası, 30 TL‘ye satılıyor. Siz eğer ki daha fazla veriyi elde etmek isterseniz, 30 TL’lik paket yerine 300 TL‘lik paketi satın almak zorundasınız. Sistemden sisteme göre üyelikler, aylık veya yıllık şeklinde bile ilerliyor. Kısaca, insanlar çalınan veriler üzerinden bir sistem geliştirdi ve bunun üzerinden ciddi miktarda para kazanıyor.

Twitch katmanı

Panel nedir? Kullanmanın cezası var mı?

Hatırlıyor musunuz? Twitch’in oldukça popüler olduğu dönemlerde sevilen yayıncıların sürekli cep telefon numarası ifşa oluyordu. Hatta bazı yayıncılar ayda bir olmak şartıyla cep telefon numarasını değiştirmek zorunda kalıyordu. Fakat o zamanlar herkes masum. Çünkü şu anda panel ile uğraşan çocuklar, Twitch’in en iyi dönemlerinde 9 – 10 yaşında. Yani sadece sayılı insanların elinde bu bilgiler var ve, panel o kadar da popüler değil. Cep telefonu numarası dışında yeni akım, yayıncıların evine yemek söylemek gibi eylemler olmaya başlamıştı. Bağış atarak açık adres verenleri saymıyoruz bile.

Twtich’in popülerliğinin son dönemlerinde, panel ülkede yaygınlaşmaya başlamıştı ve Türkiye’nin yarısının elinde vardı. Bazı yayıncıların evine sahte bomba ihbarı ile polis gönderiliyordu, hatırladınız değil mi? Hatırlamadıysanız anlatalım, panel üzerinden İkâmetgâh adresine sahip olan kişiler, polisi arayarak şu kişinin evinde bomba gördük, hemen müdahale etmelisiniz veya şu an bu evde illegal kumar oynatılıyor şeklinde “sahte ihbarlar” yapılıyordu. Sonucunda canlı yayın esnasında polisler, yayıncıların evini basıyordu ve tatsız olaylar yaşanıyordu.

Olaylar nasıl Discord’a bağlandı?

Panel nedir? Kullanmanın cezası var mı?

Olayların Discord’a bağlanmasının sebebi, X üzerinde (Eski adıyla Twitter) meydana gelen görüntüler. Bazı Discord gruplarında, panelden edinilen bilgiler doğrultusunda insanlar tehdit ediliyordu. Şantaj’a kadar giden olayların daha da kan dondurucusu, işin içerisine küçük kızların girmesi. Panelden edinilen bilgiler sayesinde küçük kızları korkutuyorlardı ve şöyle yaparsan seni polise şikayet ederim, bak babanı aradım tarzında tehditler savuruyorlardı. Şahıslar kişileri iyice korkuttuktan sonra, kamerasını açtırıp tamamen soyunduruyorlardı. Bunu arka tarafta neredeyse 5 – 6 kişli izleyip gülüyordu. Ardından, bu kan dondurucu olayı yapanlar kendi grubunda bir “statü” kazanıyordu. Grupta, “icraat” yaptım şeklinde övünüyorlardı. Sonucunda X üzerinden yapılan paylaşımlar, yetkililerin dikkatını çekti ve uygulama erişime kapatıldı.

Discord Panel Nedir?

Panel nedir? Kullanmanın cezası var mı?

Discord paneli, Türkiye’de sızdırılan verilerden bambaşka bir şey. Discord paneli diye geçen şey, Discord’un veri tabanında geçen bilgilere yönelik. Örneğin, Discord panelinde sizin Discord’a giriş yaptığınız e-posta adresi, cep telefonu numarası, kullanıcı adınız ve “şifrelenmiş” bir şekilde şifreniz görünüyor. Bu data, sizin T.C kimlik numaranızı içermiyor. Tabii, kullanıcı adınıza T.C kimlik numaranızı girmediyseniz başka.

Instagram Panel Nedir?

Panel nedir? Kullanmanın cezası var mı?

Instagram paneli de, tıpkı Discord’da olduğu gibi, uygulamaya giriş yaptığınız kullanıcı adınız, “şifrelenmiş” bir şekilde şifreniz, e-posta adresiniz ve numaranızı içeriyor. Bunların haricinde diğer kişisel verilerinize Instagram paneli üzerinden ulaşamazlar.

Sızdırılan veriler, internet alemi haricinde bir sorun yaratabilir mi?

Panel nedir? Kullanmanın cezası var mı?

Cevap olarak evet yaratabilir. Örneğin, sanal alem dışında bir kişinin X kişisi ile ilgili sorunu var. Kişi, X kişisinin yalnızca adını ve yaşını biliyor. Kişiyi sorgulatıp, 108 milyon kişiyi ayıklayarak en mümkün olabilecek kişiyi seçip adresini öğrenebilir. Sonucunda, karşı tarafa bir saldırı düzenleyebilir. Ailesi, bulunan numara üzerinden tehdit edebilir. Son günlerde yaşanan olaylar aslında bunların sadece internet aleminde olanlarını yansıtıyor. Hedef alınan kişiye akla gelmeyecek şeyler yapılabilir.

Uzmanların Önerisi

Uzmanlar, internet aleminde son günlerde yaşanılan olayları baz alarak çeşitli önerilerde bulundu. Mümkünse, sosyal medya platformlarında veya oyunlarda soy isminizi veya isminizi kullanmayın. İkisini birden kullanmanız, karşı tarafın sizi bulmasını daha da kolaylaştıracaktır. Tanımadığınız insanlara asla numaranızı vermeyin. Çünkü, numaranız tektir. Aynı numaradan hiç bir şekilde iki tane olmaz. Bu yüzden, direkt olarak kötü niyetli insanlar tarafından bulunabilirsiniz.

Herhangi bir şekilde tehdit edilirseniz, durumu önce ailenize bildirin. Ardından aileniz vasıtasıyla polise başvurun ve durumu yetkili kişilere iletin. Aileniz tarafından konuyla ilişkin herhangi bir destek alamazsanız, kendiniz polis karakoluna iltica edin. Kişilerin, sizin bilgilerinizi basit bir arayüz aracılığıyla bulduğunu asla unutmayın. Tehlike içerisinde olduğunuzu düşünürseniz tekrardan söyleyelim, aile büyüklerinize, arkadaşlarınıza veya polislere durumu kesinlikle bildirin. Kötü niyetli insanların dediklerini asla yapmayın!

Panel kullanmanın cezası var mı?

Panel nedir? Kullanmanın cezası var mı?

Olmaz olur mu, tabii ki var. Bilişim sistemine girme suçunun cezası ve yaptırımı şu şekilde:

Madde 243- (1) Bir bilişim sisteminin bütününe veya bir kısmına, hukuka aykırı olarak giren veya orada kalmaya devam eden kimseye bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası verilir. Bilişim sistemine girme ve kalmanın cezası bir yıl hapis ve adli para cezasıdır.

Özet

İlk olarak Panel olarak adlandırılan datalar, MERNİS sızıntısı ile ele geçirildi. Ardından Covid-19 döneminde Sağlık Bakanlığı’nın verileri ele geçirildi. Bunula birlikte data, güncellenmiş oldu. Çünkü, MERNİS datası, 2009 yılına aitti. Fakat Covid-19 dönemi, günümüze çok uzak değil. Panel aslında bir arayüz, bütün bu veriler de data olarak geçiyor. Olayların Discord’a bağlanması, tamamen X üzerinden ortaya çıkan videolara ve fotoğraflara göre gelişti.

Normalde datalar, daha önceden birçok yerde kötü niyetli olarak kullanıldı. Örneğin, Twitch gibi. Twitch’in popüler döneminde yayıncıların adresleri, telefon numaraları ve bir sürü bilgisi ortaya çıkıyordu. Hatta evlerine sahte ihbar ile polis gönderiliyordu. Bunların hepsi, datalardan alınan bilgiler doğrultusunda yapılıyordu. Yani “Panel” Discord ile birlikte oluşmadı. Olaylar, çok daha eskiye dayanıyor. Bilişim sistemine girme suçunun cezası ve yaptırımı kısaca, bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası.

Discord’a erişim engeli getirildi!

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce yaşanan veri çalıntıları nasıl karşılanmalı? Discord bir yana, daha tehlikeli olaylar yaşanabilir mi? Düşüncelerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.

Yeni
Sosyal Medya
Instagram
YouTube
Instagram
YouTube
Bu yazıyı beğendin mi? Arkadaşlarınla paylaş!
Benzer İçerikler: