Öğretmenler günü ve tarihçesi

Nedir

Öğretmenler günü, eğiticimlerin icra ettikleri bu özverili mesleği, topluma olan katkılarını ve eğitim üzerindeki önemlerini hatırlatmak amacıyla kutlanan özel bir gündür. İşte ülkemizde ve dünyanın diğer ülkelerinde kutlanan bu özel günün tarihleri ve tarihçeleri.

Öğretmenler günü ve tarihçesi

Ülkemizde öğretmenler günü her yıl 24 Kasım’da kutlanıyor. Neden 24 Kasım sorusunun yanıtı ise 1928 yılına kadar dayanıyor. Bu tarih Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Millet Mektepleri Başöğretmeni” unvanını kabul ettiği tarih olarak karşımıza çıkıyor. Bu özel gün tarihsel öneminin yanından kültürel olarakta önemli bir günü işaret ediyor ve her yıl bugünde öğretmenlere duyulan minnettarlık bir kez daha hatırlanıyor.

Türkiye’de Öğretmenler Günü’nün tarihçesi

Türkiye Cumhuriyeti kurulduğu ilk dönemde, en önemli yenilik sahalarından birisi eğitimdi. Genç Cumhuriyet’te ilk olarak yeni Türk alfabesinin kabulü ile halkın okuma yazma oranını artırmak için ülke çapında büyük bir seferberlik başlamıştı. Atatürk, bu seferberliğin öncüsü olmuş, tüm bilgilendirme çalışmalarının odak noktasında yer almıştı.

Öğretmenler günü ve tarihçesi

Tüm gelişmelerin ışığında, Atatürk’ün eğitime verdiği önem ve öğretmenlere duyduğu derin saygının bir karşılığı olarak, “Millet Mektepleri Başöğretmeni” unvanı verildi. Genç Cumhuriyet için en önemli mesleklerin başında öğretmenliğin olduğunu sıkça dile getiren ve öğretmenleri halkın geleceğini şekillendirecek bireyler olarak nitelendiren Atatürk, bu mesleğin toplum ve Cumhuriyet üzerindekini önemini de şu sözlerle vurgulamıştır: “Öğretmenler; Cumhuriyetin fedakar öğretmen ve eğitimcileri, yeni nesli sizler yetiştireceksiniz. Ve yeni nesil sizin eseriniz olacaktır. Eserin kıymeti, sizin beceriniz ve fedakarlığınızın derecesiyle orantılı olacaktır. Cumhuriyet; fikren, ilmen, fennen, bedenen kuvvetli ve yüksek karakterli koruyucular ister. Yeni nesli, bu özellik ve kabiliyette yetiştirmek sizin elinizdedir… Sizin başarınız Cumhuriyetin başarısı olacaktır.”

Türkiye’de Öğretmenler Günü ne zaman kutlanır?

Ülkemizde öğretmenler günü ilk olarak 1981 yılında kutlanmaya başlandı. Atatürk’ün doğumunun 100. yılı kutlamaları kapsamında 24 Kasım ülkemizde öğretmenler günü olarak kabul edildi. Özetle 1981 ulu önderin doğumunun 100. yılı, 24 Kasım ise Başöğretmen ünvanını aldığı gündür ve öğretmenler günü Türkiye’de her yıl 24 Kasım’da kutlanır.

Dünya’da Öğretmenler günü

Dünya’nın geri kalanında ise öğretmenler günü farklı tarihlerde kutlanıyor. Bunlardan en yayın olanı ise 5 Ekim. Birçok ülkede 1994 yılından beri bu özel gün 5 Ekim’de kutlanıyor. Bu tarihin kökleri ise 1966 yılında dayanıyor. UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü), 5 Ekim 1966 yılında Paris’te düzenlenen bir konferansta “Öğretmenlerin Statüsü Hakkında Tavsiye Kararı”nın kabul edilmesinin ardından, bu tarihi öğretmenler günü olarak berlilemiştir. Alınan bu karar ise öğretmenlerin hakları ve toplum üzerindeki belirlemek adına önemli bir kilometre taşı olarak kabul ediliyor.

Ek olarak, öğretmenler günü bazı diğer ülkelerde ise kendi öz kültürlerine ve tarihi geçmişlerene dayanan tarihlerde kutlanıyor. Bunlardan bazıları ise şu şekilde;

  • Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Öğretmenler Günü: Her yıl Mayıs ayının ilk haftasında kutlanır.
  • Hindistan’da Öğretmenler Günü: Yukarıda da belirttiğimiz üzere Hindistan, kendi tarihinde önemli bir yere sahip olan eğitimci ve filozof olan Dr. Sarvepalli Radhakrishnan‘ın doğduğu günü öğretmenler günü olarak kabul etmiştir. Hindistan’da öğretmenler günü 5 Eylül’de kutlanır.
  • Çin’de Öğretmenler Günü: Çin Halk Cumhuriyeti’nde ise öğretmenler günü 10 Eylül’de kutlanır.
  • Azerbaycan: 5 Ekim
  • Avustralya: Ekim
  • Çekya: Çekya’da öğretmenle günü 28 Mart’ta yani evrensel eğitimin ilk savunucularından olarak kabul edilen Jan Amos Comenius’un doğum günüde kutlanır.
  • Slovakya: Slovakya’da da Çekya ile aynı sebeple 28 Mart’ta kutlanır.
  • Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti: 24 Kasım
  • Malezya: 16 Mayıs
  • Peru: Peru’da ise öğretmenler günü bağımsızlık günü olan 6 Temmuz’da kutlanır.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Lütfen yorumlarda bizimle paylaşın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.

Yeni
Sosyal Medya
Instagram
YouTube
Instagram
YouTube
Bu yazıyı beğendin mi? Arkadaşlarınla paylaş!
Benzer İçerikler: