Limitsiz hosting paketinin sınırları yok mu?

Nedir

Bugün bir pazarlama yöntemi olarak kullanılan “Limitsiz Hosting”, “Sınırsız Hosting” kavramlarını inceleyeceğiz. Amacımızın herhangi bir firmanın paketi ile ilgili görüş belirtmek olmadığını baştan belirtelim. Sadece ihtimaller üzerinden teknik olarak değerlendirme yapacağız.

TDK (Türk Dil Kurumu)’na göre, limitsiz kelimesi,

Sınırsız, herhangi bir kısıtlama olmayan.

Limitsiz kelimesi,

1. sıfat Sınırı olmayan, bir sınırla ayrılmamış olan, hudutsuz
anlamlarını taşıyor.
O halde, sınırsız olarak aldığım Hosting paketinin sınırlarının ve Limitsiz olarak aldığım hosting paketinin limitlerinin olmaması gerekiyor. Biz yazımızda, limitlendirilmemiş olarak değerlendireceğiz.

Genel Bakış

Teknolojinin geldiği nokta itibariyle, genişleyebilen (scalable) sistemlerden bahsediyor olsak da, her genişlemenin bir sınırlandırma gerekliliğine tabii olduğunu unutmamak gerekiyor. Biraz gerçekçi olarak maliyetler üzerinden ilerleyelim.

Maliyetler

Bugün itibariyle ülkemizde ki hosting firmaları, 2.99$ – 12.99$ aralığında aylık maliyetler ile Limitsiz Disk ve hatta Limitsiz CPU, Memory gibi değerler ile hosting sağlayabileceği paketleri sunuyor. Sadece sunucularda çalıştırabileceğimiz 1 adet 1 TB diskin 500-1000$ seviyelerinde olduğunu düşünürsek, kaba bir hesap ile 1 TB barındırmada aylık 41$-83$ maliyet oluşabileceğini görüyoruz. Yani, 1 TB veri depolama yaptığınızda, firmanın aldığınız hizmetten aylık 38$-70$ zarar ile satış yapması gerekiyor. Bu hesabı yalnızca disk için yapıyoruz. Bu durumda, diğer kaynakları, firma için tamamen zarar saymamız gerekiyor. Hizmetin sürekliliği (aylık, yıllık uzatmalar) tölere edebilir şeklinde düşünülebilir. Bunu düşünürken, disklerin ömrünü de hesaplamak gerekir. Sizin gibi 10 müşteri aynı sunucuda barınırsa (ki çok daha fazla olduğunu biliyoruz) maliyetin töleransını 1 yıl ileriye atar.

Peki, nasıl oluyor?

Basit bir yanıt ile; olmuyor. Böyle bir konu, ticari ve teknik olarak zaten anlamlı ve mümkün değil. Burada firmalar, genel olarak alıcının rahat hissetmesini sağlamaktan başka bir şey yapmıyor.

Görünmeyen Sözleşmeler

Tamda burada, aldığımız bir çok hizmet için okumaya üşendiğimiz sözleşmeler devreye giriyor. Örneğin, son kullanıcının anlamayacağı şekilde “inode” gibi terimler kullanılarak, tam olarak nasıl limitlendiğiniz açıklanıyor. Fakat, satın alma aşamasında “başına tick atmazsam ilerleyemiyorum” algısı yaratan sözleşmeler, mesafeli satış sözleşmeleri kapsamında kabul ettiriliyor. Bir kaç örnek olarak, “Linux Hosting paketlerimide, inode performansı etkilendiğinden 5000 dosya kullanımına izin verilmektedir.”, “Tek bir dosya için 25 MB limit bulunmaktadır.” Bu örnekte, disk kullanım alanınız zaten limitlendirilmiş durumdadır. Adet olarak geçemeseniz ve maksimum limitleri 25 MB seviyesinde dosyalar ile doldurmak isteseniz, yine de maksimum 130 GB seviyelerine ulaşabiliyorsunuz. Ek olarak sözleşmelerde yazan “.zip” gibi arşiv dosyaları bulunamaz gibi konulara hiç girmiyoruz.
Aynı sözleşmelerde, CPU ve Memory için limitiniz olmamasına rağmen, kullanabileceğiniz süreler hesaplayamayacağınız şekilde belirtilir. Örneğin, 1 vCore CPU için, 1000 saniye/saat (1 saatte 1000 saniye 1 vCore kullanımı) gibi limitler belirlenir. Bu kaynak tüketimini izleyememekle birlikte, muhattap olduğunuz teknik personelin izleyemeyeceğinden de emin olabilirsiniz. Aslında tüm işler deklare edilen bir metric olmamakla birlikte, sunucu yavaşladığı için sizi limitlendirdik/hesabınızı durdurduk yöntemi ile ilerler. Elbette teknik olarak limitlendirme işlemi yapılabilir fakat, “Paylaşımlı Hosting” konusunda işler bu kadar pembe ilerlemiyor.

Özet

Bahsettiğimiz nedenlerden dolayı, limitsiz hosting konusunda gerçekten limitsiz değilsiniz. Sınırlarınız var ve bu nedenle, sorgulanabilirlik açısından limitli hosting paketleri sizin için daha mantıklı olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.

Yeni
Sosyal Medya
Instagram
YouTube
Instagram
YouTube
Bu yazıyı beğendin mi? Arkadaşlarınla paylaş!
Benzer İçerikler: