İsrail’in Lübnan’a gerçekleştirdiği siber saldırı ile uzaktan komut ile paylayan Çağrı Cihazları bugünün gündemi oldu. Bizde bu yazımızda çağrı cihazı teknolojisini ve ne olduğunu inceleyeceğiz. Öncelikle Çağrı cihazı nedir? sorumuza yanıt arayalım.
Çağrı cihazı nedir?
Çağrı cihazları, hızlı iletişim kurma yolu olarak özellikle cep telefonlarının yaygınlaşmasından önce kullanılıyordu. Cihazlar temel olarak hedef kişiye çağrı sinyali ya da mesaj/bildirim göndermek için kullanılıyor. Cep telefonlarının yaygınlaşmasından önce özellikle doktorlar, itfaiye çalışanları, güvenlik personelleri gibi acil bildirim alan ve gönderen kişiler tarafından tercih ediliyordu.
Örnek fotoğrafta bir otel çalışanına ulaşan basit çağrıyı görebilirsiniz.
Çağrı Cihazı cep telefonundan farklı olarak yaygın modellerde çift yönlü iletişim sunmaz, sadece mesaj alır. Yalnızca gelişmiş modellerinde, gelen mesajlara basit cevap verebilmek mümkün hale geldi.
Gelişen teknoloji ile birlikte yerini cep telefonlarına bıraksa da, niş alanlarda hala kullanımı devam ediyor.
Çağrı cihazı nasıl çalışır?
Cihazlar kendi aralarında yer tabanlı radyo frekansı (RF) ile çalışır. Yerleşim ve iletim günümüzde kullanılan baz istasyonları ile teknolojik anlamda benzerlik gösterir. Verici istasyonlar, çağrı merkezi ya da diğer cihazlardan gelen bilgileri alarak, mesajı radyo frekansı üzerinden iletir. Nadiren uydu iletişimi ile çalışan modellere rastlansa da, çağrı cihazının temel çalışma prensibi ile farklılık gösterir.
RF vericilerin bulunduğu bölgeler dışında çekim alanı yoktur. Bu nedenle yaygın olarak kullanıldığı zamanlarda, kullanıcılar genel olarak merkezi bölgelere yakındı.
Çağrı cihazları güvenli mi?
Yanıt için basit olarak “sınırlı güvenlik”ten söz edebiliriz. Günümüz teknolojisi ile bakıldığında, kimlik doğrulama, mesajların şifreli olarak iletilmesi ve frekans iletimi nedeniyle mesajların 3’üncü kişiler tarafından yakalanma zaafiyetlerini örnek gösterebiliriz. Ancak bununla birlikte, bir ağın parçası olmadığı için IP adresi gibi bilgileri paylaşmaz. Bu nedenle takip edilmesi neredeyse imkansızdır.
Elbette sağlık, itfaiye gibi acil durum çalışanları için, getirdiği teknoloji göz önünde bulundurulduğunda görece güvenli sayılır.
Çağrı cihazları ne zaman yaygındı?
1980’lerin sonundan başlayarak 1990’ların başında oldukça popülerdi. 2000’lerin başında hayatımıza giren cep telefonları işlevselliği ile çağrı cihazlarını arka plana attı. Niş sektörlerde kullanımı devam etse de, teknolojinin gelişmemesi ve kısıtlı işlevler popülerliğini kaybetmesine neden oldu.
Ülkemizde özellikle sağlık ve endüstri alanında çağrı merkezi üreten firmalar hala bulunmaktadır.
Çağrı cihazı üreticileri
Motorola, 1980’lerin başında çağrı merkezi pazarında önemli bir oyuncuydu. Daha önce Nokia Hikayesi yazımızda, tarihinden bahsetmiş olduğumuz Nokia markası da çağrı cihazları üretiyordu.
Unify (eski adıyla Siemens) ve PagerTec firmaları, pazarın diğer önemli 2 oyuncusu pozisyonundaydı.