Kullanıcı sorularına yanıt veren yapay zeka güdümlü bir program olan ChatGPT, son günlerde sosyal ağların tamamını domine etmiş durumda. Yapılan paylaşımlara bakacak olursak, ChatGPT bir Shakespeare şiiri yazabiliyor, felsefi düşünceleri yorumlayabiliyor ve hatta herhangi bir yazılım kodundaki hatayı bile bulabiliyor.
Geçen ayın sonlarında test edilmek üzere genel kullanıma sunulan ChatGPT, ilk haftasında bir milyondan fazla kullanıcıyı kendine çeken bir internet sansasyonu başlattı ve insan iç görüsünü kopyalama çabalarına olan ilgiyi yeniden canlandırdı. Tüm bunlar potansiyel önyargılar ve ücretsiz uygulamalar konusundaki tartışmaları da yeniden körükledi.
Yapay zeka firması OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT, insan kullanıcılarla sohbet eden bir sohbet robotu. Program, internet üzerinden milyarlarca metin parçasını tarıyor ve sürekli öğreniyor. Bu öğrenime dayalı bir algoritma kullanarak sorulara cevap verebiliyor.
ChatGPT Nedir?
ChatGPT, çok çeşitli konularda insan kullanıcılarla konuşmak için yapay zekayı kullanır. Bir makine öğrenimi algoritması kullanan sohbet robotu, internetteki metni tarar ve belirli bir soruya yanıt olarak kelimeleri bir araya getirmesine izin veren istatistiksel bir model geliştirir.
Nasıl kullanılır?
- 1. Adım: Chat GPT adresine gidin,
- 2. Adım: OpenAI hesabınız varsa giriş yapın, yoksa yeni hesap açın, (Gmail veya Microsoft Hesabınızla üye olabilirsiniz.)
- 3. Adım: Üye olup, giriş yaptıktan sonra açıklama ve uyarı pencelerini okuyun, ardından chatbot’u kullanmaya başlayabiliriz,
- İlk sorunuzu Türkçe sorduğunuzda ChatGPT de size Türkçe karşılık veriyor.
ChatGPT, bilgi odaklı her soruyu yanıtlıyor, ancak söyledikleri ne kadar doğru?
OpenAI, hala beta aşamasında olduğunu ve ChatGPT’nin tüm konuşmalarımızı kendisini geliştirmek için kullandığını vurguluyor. Elbette verdiği tüm bilgilerin doğruluğu ve güvenilirliği sorgulanabilir. Aslında OpenAI, yazılımı kullanmadan önce “sistemin hatalara veya yanlış yönlendirmelere neden olabilecek bilgiler üretebileceği ve saldırgan ve taraflı ifadeler kullanabileceği” uyarısında bulunuyor.
Ancak yanıt verebilirliği ve insan düzeyinde gerçekliğe verdiği önem nedeniyle henüz beta aşamasında olmasına rağmen arama motorlarından daha verimli kullanım sunduğunu belirtebiliriz.
Örnek soru – 1: WordPress mi yoksa Wix mi? diye sorduk:
Örnek soru – 2: Messi Dünya Kupasını kazanacak mı? diye sorduk:
ChatGPT geniş zamanlı sorulara detaylı veya kullanıcı tercihine göre şekillenebilecek cevaplar verirken, gelecek zamanlı sorulara ise; “bir dil modeli” olduğunu ve gelecekteki olayları tahmin edemeyeceği cevabını veriyor.
Kullanıma dayalı, makine öğrenimi ile ChatGPT’nin ne kadar gelişebileceğini ve bu robot ile neler yapılabileceğini hep birlikte takip edip göreceğiz.
ChatGPT ile ilerleyen günlerde detaylı kullanım ve çeşitli senaryolarda nasıl kullanabileceğinize dair bir video paylaşacağız.