Cloud Sağlayıcılar – Azure, AWS, Google Cloud

Yazılım

Bu yazımızda, artan ihtiyaçlara paralel olarak gelişen cloud sağlayıcılardan, en çok öne çıkan Microsoft Azure, Amazon AWS ve Google Cloud’dan bahsedeceğiz. Ayrıca sık sık duyduğumuz, “Hangi Cloud sağlayıcıyı seçmeliyim?” sorusuna yanıt arayacağız.

Cloud Sağlayıcılar - Azure, AWS, Google Cloud

Genel Özellikler

SaaS, IaaS, PaaS (ve diğer as a service) hizmetler sunan tüm Cloud Sağlayıcılar, yazımızın devamında bahsedeceğimiz üzere birbirleriyle büyük oranda benzerlik göstermektedir. Öyle ki bu benzerlikler bazı servislerde yalnızca isimlendirme aşamasında farklılık gösteriyor. Esneklik, fiyatlandırma politikası (kullandığın kadar öde), sadece bir tarayıcı yardımı ile büyük oranda yönetim, bir çok bölgede bulunan veri vermezlerini genel özellikler başlığı altında toplayabiliriz.

Kronoloji

Servis ve hizmet kategorileri farklılık göstersede, bu hizmetler Cloud Teknolojiler çatısı altında ilk olarak Mart 2006’da Amazon AWS (Amazon Web Services) hizmeti ile hayatımıza girdi. Amazon servislerini 2 yıl sonra Nisan 2008’de Google Cloud hizmetleri takip etti. Bahsettiğimiz 3 büyük sağlayıcıdan pazara en son giren Azure ise Şubat 2010’da kullanıcıları ile buluştu.

En iyi Cloud Sağlayıcı

Her hizmette olduğu gibi bu servislerde de farklı tecrübeler ve görüşler mevcut. Bununla birlikte, marka tecrübeleri Cloud hizmetler ile özdeşleştirilebiliyor. Bu durumda, Amazon ile kötü tecrübe yaşayan kullanıcılar AWS tercihine mesafeli dururken, Microsoft tecrübeleri Azure tercihini etkileyebiliyor.

Burada markaların, Cloud hizmetlerden tamamen değil ancak büyük oranda bağımsız olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin Amazon’dan yapılan bir alışveriş, AWS hizmetinden tamamen bağımsız bir hizmettir. Google Adsense ile yaşadığınız bir tecrübe ile Google Cloud hizmetlerini ilişkilendirmek mümkün değil.

Hangi Cloud Sağlayıcının Kaç Veri merkezi var?

Genel Özellikler başlığında bahsettiğimiz bir çok bölgede konumlanma özelliği 3 büyük sağlayıcıda da var. Bu haliyle tüm sağlayıcılarda, hizmet vereceğiniz en yakın noktada servis konumlandırması yapabilirsiniz. Yazının yazıldığı tarihte, sağlayıcıların açıklamalarına göre,

  • Azure 42 bölgede,
  • AWS 30 bölgede,
  • Google Cloud 35 bölgede konumlanan veri merkezlerinde hizmet sunuyor.

Sağlayıcıların kendi lokasyonlarını takip etmek için aşağıda ki linkleri kullanabilirsiniz. Bu rakamlar bazı özel bölge ve durumlara göre farklılık göstermektedir.

Hangi Sağlayıcı daha hızlı?

Hizmet verilen bölgeler göz önünde bulundurulduğunda, bir sağlayıcının diğerinden hızlı ya da yavaş olduğunu söylemek mümkün değil. Burada hız durumu seçilen bölgeye göre farklılık gösterecektir. Örneğin Türkiye için hizmet verecek bir e-ticaret sitesinde, Avrupa ve Amerika lokasyon seçimleri arasında ciddi farklılıklar görebilirsiniz. Bu nedenle, hizmete uygun lokasyon seçimi burada belirliyici olmaktadır. Sırası gelmişken, her üç sağlayıcı içinde Türkiye konumlandırması yazının yazıldığı tarihte olmamakla birlikte, “planlı söylentileri” uzun süredir gündemdedir.

Son Söz

Özet olarak, sağlayıcıları birbirinden ayıran belirgin özellikler bulunmuyor. Örneğin sanal sunucu hizmeti,

  • Azure’da Virtual Machines,
  • AWS’de EC2 Instance,
  • Google Cloud tarafında Compute Engine

olarak isimlendirilirken, aslında her 3 hizmette (sanal makine) neredeyse  aynıdır.

Yine Storage tarafı, Azure tarafında Blob, AWS tarafında S3, Google Cloud’da ise Storage olarak geçmektedir.

Her ne kadar fiyatlandırma “kullandığın kadar öde” (pay as you go) olsa da her sağlayıcının kendi fiyat kriterleri bulunuyor. Bu nedenle bize göre en belirleyici özellik fiyatlandırma oluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.

Yeni
Sosyal Medya
Instagram
YouTube
Instagram
YouTube
Bu yazıyı beğendin mi? Arkadaşlarınla paylaş!
Benzer İçerikler: