Drone’lar nasıl çalışır?

Nedir

Günümüzde oldukça popüler olan ve neredeyse artık herkesin elinde olan Drone’ların nasıl çalıştığı hakkında konuşacağız.

Drone nasıl çalışır?

Drone’lar, uzaktan kumanda veya bir yazılım sayesinde yönetilebilen, otonom sistemler aracılığıyla havada hareket edebilen insansız hava araçlarıdır. (İHA) Temel yapısına baktığımız zaman drone, dört adet ana bileşenden oluşuyor. Bunlar: Gövde, motorlar, pervaneler ve kontrol ünitesi olmak üzere dörde ayrılıyor. Drone’lar, üretilen üründen ürüne değişiklik gösterebilir fakat genellikle hafif ve fazlasıyla dayanıklı malzemelerden üretilir. Üzerinde bulunan motorlar ve pervaneler sayesinde cihaz, havalanır ve çeşitli manevralar yapabilir.

Drone teknolojisi ve çalışma sistemi

Motorların pervaneleri döndürmesi ile başlayan yaşam döngüsü, bir çeşit kaldırma kuvveti üretir. Ve bu da, drone’un havalanmasını sağlar. Genelde dört adet pervaneye sahip olan cihazın bazı modellerinde daha da fazla pervane görebiliriz. Quadcopter tipinde olan drone’lar, motorların hızlarını değiştirerek yön ve dengeyi sağlar. Mesela bir örnek verelim. Siz, drone’u sola çevirmek istediğiniz zaman, sağda bulunan motorların hızları gittikçe artar. Fakat, soldakilerin hızı fazlasıyla azalır. Ve bu şekilde manevralar gerçekleşir.

Uçuş kontrol ünitesi (Flight Control Unit/FCU) tarafından yönetilen drone’lar, FCU, GPS, ivmeölçer, jiroskop gibi sensörleri barındırır. Ve bu sensörlerden gelen verirleri işleyerek drone’un sabit kalmasını sağlar. Yönünü korur. GPS, drone’un nerede olduğunu sürekli olarak size iletir. Ayrıca, belirli bir konumda kalmasına veya önceden belirlediğiniz bir rotayı takip etmesine yardımcı olur. Daha da üst düzey modeller, engel algılama sensörlerini beraberinde getirir. Bu engel algılama özelliği de, çarpışmaları engellemek için çevredeki zararlı olabilecek nesneleri tespit ederek drone’u otomatik olarak oradan uzaklaştırır.

Drone’un kontrolü ve iletişim prensibi

Cihazlar, çoğunlukla bir radyo frekansı aracılığıyla veya Wi-Fi üzerinden yer kontrol istasyonuna (pilota) bağlanır. Bağlantı esnasında drone’un sabit kamerasından video görüntüleri alınır. Ve görüntüler, pilota gönderilir. Bu esnada, uçuş komutları da gönderilebilir. Ekstra olarak bazı drone’lar, tamamen otonom olarak ayarlanabilir. Yani, belirli bir rotayı izletmek isterseniz bunu önceden programlayarak ayarlayabilirsiniz.

Özetle, drone’lar güçlü motorlara, hassas sensörlere, gelişmiş yazılım algoritmalarına ve radyo iletişim frekanslarına sahiptir. Bu kombinasyonlar ile birlikte çalışabilen oldukça karmaşık cihazlardır. Çoğu alanlarda faaliyet gösteren drone’lar futbol maçlarında, fotoğraf/video çekimlerinde, tarım, lojistik, film/dizi yapımı ve arama/kurtarma gibi alanlarda sıkça kullanılıyor.

Türkiye’ye Drone için özel hava otoyolu geleceğini biliyor muydunuz?

Drone için özel hava otobanı oluşturuluyor! Hem de Türkiye'de.

Belirlenen koordinatlar üzerinde Drone sahipleri, tıpkı bir uçak rotası gibi, hava yolu sayesinde uçuş yapacak!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu X üzerinden, drone’lar için hava yolu (hava otobanı) oluşturacağını açıkladı. Hatta belirlenen otobanda, pil bitmesi veya herhangi bir arıza gibi olumsuz durumlar için, tamir istasyonları da olacağını duyurdu. Bununla birlikte Avrupa’da bulunan, otonom drone yollarından biri haline gelmemiz hedeflendi.

Fikir sebebi olarak da, insanların izinsiz uçuşlar yapmasını önlemek olarak düşünüldüğünü açıkladı. Ayrıca drone’ların popülerliğinin artması da, diğer hava araçlarına da tehditler oluşturuyordu. Bunun da önüne geçmek istediklerini de belirtti.

Ayrıca Türkiye’de bulunan ve ağırlığı 500 gram ve üzeri drone’ların Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne kayıt ettirilmesi gerekiyor. Ve bu yeni sistem ile birlikte, drone’lar tıpkı uçaklar gibi, takip altına alınacak. Konum, irtifa, hız ve pilotun şahsi bilgileri ve, aracın sistem bilgileri havacılık kontrol merkezine ulaşacak. Bununla birlikte, hazırlanacak olan bir uygulama üzerinden de, uçuş izinleri alınabilecek. Ve hava otobanı hakkında bilgi alınacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.

Yeni
Sosyal Medya
Instagram
YouTube
Instagram
YouTube
Bu yazıyı beğendin mi? Arkadaşlarınla paylaş!
Benzer İçerikler: