Avrupa Birliği WhatsApp konuşmalarına erişim istiyor!

Haberler

AB, çocuk istismarına karşı tüm WhatsApp sohbetlerini taramayı yasalaştırıyor.

Avrupa Birliği, yeni bir yasa teklifi üzerinde çalışmaya başladı. AB, çocuk istismarın önüne geçmek için, tüm mesajların taranmasına izin veren yeni bir yasayı oylamaya hazırlanıyor. Uzmanlar, WhatsApp vb. platformlardaki özel konuşmaların okunmasının doğru olmadığı görüşünde. Sohbet Kontrolü yasası, ilk kez 2023 yılında gündeme gelmiş ve bir çok eleştiriye maruz kalmıştı. Belçika geçtiğimiz ay yasayı tekrar gündeme getirerek bir uzlaşma yolu aramıştı.

Avrupa Birliği WhatsApp konuşmalarına erişim istiyor!

Revize edilen Sohbet Kontrolü yasası, paylaşılan her şeyin taranması için izin isteyecek. Yeni yasa teklifi, içeriklerin şifrelenmeden önce taranmasını da içeriyor. Bu da uçtan uca şifrelemenin kırılmaması için ‘yükleme denetimi’ kavramını ortaya çıkarıyor. Teknoloji şirketleri ve uzmanlar ise yasadan rahatsız. Bir çok teknoloji firması ve gizlilik savuncusu, teklifin kitlesel gözetime sürükleyecek tehlikeli bir yeniden markalama olduğu görüşünde.

Yeni yasa tasarısı bir kelime oyunu

Bir diğer mesajlaşma uygulaması Signal’in başkanı Meredith Whittaker’da bir açıklama yaptı. “İster arka kapı, ister ön kapı, ister “yükleme denetimi” deyin. Şifrelemeyi zayıflatır ve önemli güvenlik açıkları yaratır” dedi.

Signal geçmişte ‘yan tarama’ olarak da bilinen uygulamaya en başından karşı. Whittaker yükleme denetiminin “retorik bir oyun” olduğunu söylüyor. Taramanın nasıl ve ne zaman yapıldığının bir öneminin olmadığı ve bu uygulamanın büyük bir güvenlik açığı yaratacağı görüşünde.

Whittaker sözlerine, “Kelime oyunlarını bir kenara bırakalım lütfen. AB’nin durmasını ve uzamanların defalarca ortaya koyduğu şeyi kabul etmelerini istiyoruz. Ya uçtan uca şifreleme herkesi korur, güvenlik ve mahremiyeti sağlar yada herkes için bozulur.” şeklinde devam etti.

Daha fazla Haber

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.

Yeni
Bu yazıyı beğendin mi? Arkadaşlarınla paylaş!

Benzer içerikler: