Alan adı (domain) sahiplerinin çokça duyduğu ancak detaylarını merak ettiği kayıtları bu yazımızda inceleyeceğiz. MX nedir, A Kaydı Nedir, SOA Nedir, CNAME nedir tamamı yazımızda.
DNS (Domain Name System)’i internetin telefon rehberi olarak tanımlayabiliriz. Kullanıcılar “msbil.net” gibi alan adlarına erişmek istediğinde bu sorgu öncelikle DNS servislerine ulaşır. DNS servisi tıpkı telefon rehberi gibi, adresin işaret ettiği IP adresini yanıt olarak verir. Bu eşleşme ile erişim sağlanmış olur. Servis sayesinde kullanıcılar, 192.168.1.1 gibi IP adreslerini ezberlemek zorunda kalmaz.
Çalışma sistemi basit olsa da, her host’un (domain, zone) düzgün yanıt verebilmesi için çalışma gereklilikleri bulunur. Başlıca kullanılan kayıtlara bir göz atalım.
SOA (Start of Authority) KAYDI
Domain ile ilgili önemli bilgileri tutan kayıt tipidir. Kayıt, domaine ait son güncelleme zamanı, domain admin mail adresi gibi önemli bilgileri tutar.
A KAYDI
Yazımızın girişinde belirttiğimiz adresleme işlemi A kaydı ile yapılır.
NS (Nameserver) KAYDI
Bu alan adı için otorite DNS sunucularını belirleyen kayıttır.
MX (Mail Exchange) KAYDI
Alan adının mail servislerini işaret eden kayıt türüdür. info [at] msbil.net adresine mail gönderildiğinde, öncelikle DNS otoritesinden MX kaydı sorgulanır ve gönderilen eposta buraya teslim edilir.
CNAME (Canonical Name) KAYDI
Host’un aynı alan adının farklı bir parçası ya da tamamen farklı bir alan adına yönlendirilmesi için kullanılır. Sık olarak aynı alan adının WWW kaydının, asıl domaine yönlendirilmesi şeklinde kullanılır. Böylece web sitesine “www” ve asıl hali ile web sitelerine erişebiliriz.
TXT (Text) Kaydı
DNS’in çalışma sisteminde kritik bir rolü olmasa da, domain sahiplik doğrulama, gönderilen epostalar için spam (istenmeyen) mail politikası gibi kayıtları içerir.
Daha fazla Hosting & Domain