Sıcaklıkların artması ile birlikte hemen her evde klimalar sürekli çalışıyor. Bununla birlikte elektrik maliyetleri artarken zaman zaman klima performansı ile ilgili sorular, sorunlar gündemde. Peki klima yazın nasıl çalıştırılmalı? Kaç derecede ne kadar süre ile çalıştırırsak verim alabiliriz. Tüm detaylar yazımızda.
Yazımızın hemen başında, 1902 yılında sıcaklık ve nem kontrolü sağlayan teknoloji ile klimanın bugün kullanılan teknolojisinin temelini atan Willis Haviland Carrier‘i saygı ile anıyoruz.
Nasıl Yapılır? bölümünde bugün klimaları, çalışma modlarını ve doğru klima kullanımını inceleyeceğiz.
Klimalar nasıl çalışır?
Modern klimalar evaporatör, kondansatör, kompresör ve genleşme vanası olmak üzere 4 temel bileşen ile çalışır. En önemli bileşen olan evaporatör gaz yardımıyla sıcak havayı soğutarak içeriye üflenmesini sağlar.
Klima kaç derecede çalıştırılmalıdır?
Kullanım sırasında en ideal sıcaklık 24-27 derece aralığıdır. Bu aralık hem konforlu bir yaşam alanı hem de enerji tasarrufu sağlar. Derecenin bu aralığın altına düşürülmesi klimanında çok fazla çalışmasını sağlar. Yani hem enerji tasarrufu olmaz hem de klima gereksiz yere yorulmuş olur.
Düşük derece üflemeyi etkilemez!
Klimaların derece ayarları yalnızca ilgili dereceye geldiğinde durmasını sağlar. Soğutma modunda 16 derece ve 24 derece arasında üflenen soğukluk açısından bir fark yoktur. Standart olarak 7-10 derece aralığında üfleme olur. Bu aralık iç ve dış mekan sıcaklığına göre değişkenlik gösterebilir ancak hedef olarak bu aralıkta üfleyerek ayarlanan dereceye gelmesi ve durmasıdır.
Üfleme sıcaklıkları marka-modele göre değişkenlik gösterebilir. En doğru bilgiyi üretici firma kataloğundan bulabilirsiniz.
Inverter klima
Geleneksel klimalar ayarlanan dereceye geldikten sonra kapanır ve bir sonra ki tetiklenme anını bekler. Inverter klimalar ise, hedeflenen sıcaklığa ulaştığında fan ve üfleme ayarını optimize ederek sıcaklığı korur. Elbette otomatik optimizasyon işlemleri düşük enerji tüketmesini sağlar. Kompresör ayarlanabilir olduğundan geleneksel klimalara göre daha az ses çıkartır.
Doğru klima kullanımı
- Doğru sıcaklık: Konforlu bir yaşam alanı için 24-27 derece aralığında çalıştırılması gerekir.
- Açık Pencere ve Kapılar: Klima hedeflenen sıcaklığa geldiğinde üflemeyi durdurup dinlenmeye geçer. Açık kapı ve pencereler oda sıcaklığını etkileyeceğinden klimanın gereksiz yere çalışmasını sağlayabilir. Bu nedenle, klimanın bulunduğu ortamda sıcaklığı etkileyecek kapı ve pencerelerin kapalı olması önerilir.
- İzolasyon: İç ortam sıcaklığını etkileyecek gerekli izolasyonların bulunması gerekir.
- Dış Ünite: Dış ünitenin etrafının tamamen boş olması gerekir. Etrafında bulunan yaprak, ağaç ve diğer nesneler hava akışını kısıtlayacağından klima performansını olumsuz etkiler.
Klima Modları
- Soğutma: En yaygın kullanılan bu mod ortamı soğutur. Genel olarak yaz aylarında kullanılır.
- Isıtma: İç mekan hava sıcaklığını arttırır. Kış aylarında ortam ısısını arttırmak için kullanılır.
- Nem Alma: Nem oranının yüksek olduğu yerlerde iç mekanın nem oranını azaltmak için kullanılır.
- Fan: Ortam sıcaklığına etkisi olmaz sadece havayı dolaştırır. Genelde havalandırma ihtiyacı için kullanılır.
- Uyku: Uyurken önerilen bu mod sıcaklığı gece boyunca değiştirerek konforlu bir uyku alanı sağlar. Üfleme daha az olduğu için enerji tasarrufu sağlar.
Bu modlar dışında bazı marka ve modellerde klimanın çok hızlı bir şekilde çalışmasını sağlayan Turbo Mod, normalden daha yavaş çalışan Eco (Ekonomik) gibi modlar bulunmaktadır.
Soğutma modu mu? Nem alma modu mu?
Nem alma modu, nem değeri yüksek yerlerde konforu arttırmak için kullanılır. İç mekandan emilen nem, soğutucu bobinler üzerinde yoğunlaşarak su damlacıkları haline gelir. Nem alma da bir soğutma modudur ancak üfleme soğutma moduna göre daha az sağlanır. Nem alma modu havada ki nemi temizlemeyi hedeflediğinden ortam sıcaklığına çok etkisi olmaz.
Daha düşük üfleme yaptığı için soğutma moduna göre enerji tasarrufu sağlar. Bazı kullanıcılar tarafından uyku sırasında nem alma modunda çalıştırılması öneriliyor*.
Periyodik bakım
Klimanın işlevini doğru bir şekilde yerine getirebilmesi için periyodik olarak bakımlarının yapılması, filtrelerinin temizlenmesi gerekir. 6-12 aylık periyodlarla yapılması önerilir. Soğutma modunun sık kullanıldığı ortamlarda, yaza girerken yapılması yaz boyunca sağlıklı çalışmasını sağlayacaktır.
Filtreler ise maksimum 2 ay aralıklarla kontrol edilmelidir. Kirli filtreler hava akışını engeller ve gereksiz enerji tüketimine neden olur. Ayrıca klima verimini de etkiler.
Klimanız ile serin ve arızasız günler dileriz.