Kolalar neden eskisi kadar asitli değil?

Haberler

Özellikle 2000 yılından önce doğan kola seveler kola içerken tadının eskisi gibi olmadığından yakınır. Bu konuda gerçekten ortak bir tespit var fakat durumu açıklamak mümkün değil. Peki eskiden içtiğimizde genzimizi, burnumuzu yakan kolanın tadına ne oldu?

Kolalar neden eskisi kadar asitli değil?

Aslında değişim yavaş yavaş gelmedi. Bir anda banttan çıkan kolaların artık eski tadı vermediğini hep birlikte fark ettik fakat kimse dillendirmedi. Bu durum ağız tadına güvenen bazı kullanıcıların, sosyal medya ve şikayet platformlarında serzenişte bulunmasıyla ayyuka çıktı. Bazı kullanıcıların bu platformlarda yaptığı serzenişleri (şikayet) paylaşıyoruz.

coca cola sikayet

Daha sonra kola bulunan her masaya oturulduğunda kola severler tek yürek oldu: “Nerede o eski kolalar?”

Öncelikle gazlı içeceklerin genzimizden burnumuza kadar yakmasının sebebine bir göz atalım.

Gazlı içecekler neden genzimizi yakar?

Gazlı içeceklerin içlerinde çözünmüş halde karbondioksit gazı bulunur. Karbondioksit, içeceğin açılması veya içilmesi sırasında serbest kalır (açılış sesi) ve sıvı içinde karbondioksit gazı kabarcıklar oluşturur. Bu gaz kabarcıkları boğazımızla temas ettiğinde, bir tür kimyasal reaksiyon meydana gelir. Karbondioksitin suyla birleşerek oluşturduğu reaksiyon karbonik asit oluşmasına neden olur. Karbonik asit, hafif bir asittir ve bu asitlik hissi, boğazımızda ve genzimizde bir yanma hissi oluşturur. Nesilden nesile anlatılanda tam olarak bu yanma hissiydi.

Bu yanma hissini eskisiyle kıyaslayan kullanıcılar, sosyal medya platformlarından seslerini duyurmaya çalıştılar.

Nerede o eski kolalar?

Zamanla çığ gibi büyüyen yorumlara kola denilince ilk akla gelen Coca Cola markası kayıtsız kalmadı. Marka tarafından bu konuya ilişkin resmi bir açıklamada yapıldı ancak bir çıkarımda bulunmak mümkün değil.

Coca-Cola 1886’dan bu yana her yerde aynı yüksek kalite standartlarında üretilmeye devam etmektedir. Halk dilinde asit olarak tanımlanan Coca-Cola’nın kabarcıkları asit değil, bazı maden sularında da doğal bulunan karbondioksit gazıdır ve gazlı içeceklere baloncuklu etkiyi vermek için eklenir. Üretim sırasında Coca-Cola’ya eklenen karbondioksit gazı belirlenen standartlar dahilindedir. Tüm gıda maddeleri gibi uygun koşullarda saklandığında lezzetini ilk günkü gibi korur.

Marka özetle yanma hissini oluşturan “karbondioksit” gazının standartlar dahilinde eklendiğini belirtti. Ancak açıklamada bu standartların bölgesel ya da global olarak değişip değişmediği konusunda bir bilgiye ulaşmak mümkün değil.

coca cola merakettim

Kaynak: Coca-Cola | Merak Ettim

Coca Cola Formülü: Tarihte en iyi saklanan sırlardan biri

Coca Cola’nın formülü şirket kurucularından Asa Candler tarafından 1891 yılında satın alınan orjinal bir reçetedir. Formül detaylarının yalnızca çok az sayıda üst düzey yönetici tarafından biliniyor. Bilindiği kadarıyla formül bir banka kasasında saklanıyor ve yalnızca bahsettiğimiz üst düzey yöneticiler tarafından erişilebiliyor. Bu koruma duvarı sayesinde Coca Cola ile rekabet edebilecek bir marka çıkmadı.

Coca-Cola Formülünün Saklandığı Kasa

Bu lezzeti oluşturan formül detaylarını bilemeyeceğimiz için buradan bir çıkarıma varmak imkansız. Bu nedenle yapabileceklerimiz tahmin yürütmenin dışına çıkmıyor.

Tahmin: Karbondioksit oranının değişmesi

Kolanın sağlık üzerinde ki etkileri neredeyse eski lezzetinin tartışıldığı kadar tartışılıyor. Hatta bu konuda lavabo açıcı olarak kullanılması gibi doğruluğu kanıtlanmamış bir çok video çekildi. Bu tartışmaların büyük bölümü asit ve içerdiği şeker nedeniyle gerçekleşti. Tüm bunlara ek olarak fazla miktarda karbondioksitin insan sağlığı açısından ek zararlar getirdiği anlaşılmış ve bu nedenle oranı azaltılmış olabilir.

Tahmin: Şişeleme, Dağıtım

Coca Cola gibi global çapta satış yapan kola firmalarının formüllerinin korunduğu biliniyor. Neredeyse tüm ülkelerde konumlandırılan franchise modeli ile şişeleme ve dağıtım yapılıyor. Bu akışın gerçekleşmesi için korunan konsantre lokal firmalara gönderiliyor ve büyük oranda su ve tatlandırıcılar eklenerek şişeleniyor. Markalar bu şişeleme sürecinin dışında kaldığı için tatlandırıcı ve elbette karbondioksit miktarı değiştirilebilen kola tad kaybına uğramış olabilir.

coca cola siseleme

Elbette konumuz “eski yanmalar” olduğu ve tadı ile ilgili şikayetler gündemde olmadığı için burada gerçekleşebilecek tek ihtimal lokal firmaların karbondioksit oranına müdahale etmesi olabilir. Tabii bunu neden, hangi amaçla yapsınlar?

Kullanıcılar neler dedi?

Ekşi Sözlük platformunda 200 entry ile tartışmaya devam edilen konuda ve diğer sosyal medya platformlarında farklı görüşler var. Bazı kullanıcılar tadının aynı olduğunu savunsa da kullanıcıların büyük bölümü buna katılmıyor. Son zamanlarda dillendirilen en çarpıcı yorumlar ise, İzmir ve Çorlu üretimlerinde farklılık olduğu noktasında. Bu nedenle bazı kullanıcılar özellikle Coca Cola için kapaklarda Çorlu’ya işaret eden ÇRL (CRL) kodunun bulunduğu kolaların eski tadda olduğunu söylüyor.

Kolalar neden eskisi kadar asitli değil?

Bölgesel olarak fabrikalarda kullanılan sular farklılık gösterdiği için lezzet değişikliği olduğuna işaret ediliyor. Çorlu dışında Elazığ fabrikası içinde benzeri yorumlar var.

Sonuç olarak bu konuda yapabileceklerimiz tahminlerin dışına çıkamaz. Eski bir kolayı bularak karbondioksit oranını ölçmemiz ya da formüle ulaşarak inceleyebilmemiz mümkün olmadığı için “nerede o eski kolalar” söylentisi ile “yeni” kolaları tüketeceğiz gibi görünüyor. Bu gazın yarattığı efsane etki muhtemelen dilden dile yeni nesillere aktarılacak ancak yeni nesiller anlatılan o tada hiç bir zaman ulaşamayacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.

Yeni
Sosyal Medya
Instagram
YouTube
Instagram
YouTube
Bu yazıyı beğendin mi? Arkadaşlarınla paylaş!
Benzer İçerikler: