Microsoft Metaverse Projesini Duydurdu

Haberler

Microsoft Metaverse, hem tüketiciler hem de işletmeler için sanal alanlar oluşturmak amacıyla Facebook’un Meta olarak yeniden markalaşmasından sadece birkaç gün sonra Teams içinde bir metaverse yarışına giriyor.

Microsoft Metaverse Projesini Duydurdu

Microsoft, sanal deneyimler için ortak bir platform olan Mesh‘i gelecek yıl doğrudan Microsoft Teams’e getiriyor. Şirketin karma gerçekliğini ve HoloLens çalışmasını, animasyonlu avatarlar sayesinde herkesin katılabileceği toplantılar ve görüntülü aramalarla birleştirmek bu büyük çabanın bir parçası.

Bugünkü duyuruyla birlikte, Microsoft ve Meta, özellikle işin geleceği için meta veri tabanında yoğun bir şekilde rekabet etmek için bir çarpışma içerisine gireceği gibi görünüyor.

Microsoft Teams 3D avatar | Görsel: Microsoft
Microsoft Teams 3D avatar | Görsel: Microsoft

Microsoft Mesh her zaman Microsoft Teams toplantılarının geleceği gibi gösterildi ve şimdi 2022’nin ilk yarısında hayata geçmeye başlıyor. Microsoft, ev ve hibrit çalışmaya uyum sağlamak ve toplantıları daha etkileşimli hale getirmek için Birlikte Modu ve diğer deneyler gibi çabalar geliştiriyor.

Microsoft Teams genel müdürü Nicole Herskowitz, verdiği bir röportajda, “Sanal dünyadaki yorgunlukla karşılaşarak etkilendik” diye açıklamada bulundu. “Bir toplantıda en fazla 30 veya 40 dakika geçirdikten sonra, meşgul olmak ve odaklanmak çok zordu.” Bu ilk toplantı yorgunluğu Birlikte Moduna yol açtı ve şimdi Microsoft, Mesh’in gün boyu görüntülü görüşme yapmak zorunda kalmanın bilişsel aşırı yükünü azaltmaya daha fazla yardımcı olacağını umuyor.

Microsoft Teams, meta veri deposu ortamına doğru hızla yeni 3D avatarlar oluşturacak ve bunları kullanmak için bir VR kulaklığı takmanız gerekmeyecek. Bu avatarlar sizi hem 2D hem de 3D toplantılarda tam anlamıyla temsil edebilir, böylece web kameranızı açmak istemiyorsanız kendinizin animasyonlu bir versiyonuna sahip olmayı seçebilirsiniz.

Microsoft Teams 3D avatar | Görsel: Microsoft
Microsoft Teams 3D avatar | Görsel: Microsoft

Baş ürün müdürü Katie Kelly, “İkili değil, bu yüzden ister video ister avatar olsun, nasıl görünmek istediğimi seçebilirim ve bir toplantıda nasıl bulunmak istediğinizi seçmek için çeşitli özelleştirilmiş seçenekler var” diyor. Microsoft Mesh için verdiği röportajda. “O avatarı canlandırmak için sesli ipuçlarını yorumlayabiliyoruz, bu yüzden kendini var hissediyor ve seninle oradaymış gibi hissettiriyor.”

Microsoft, sesinizi dinlemek için AI kullanacak ve ardından avatarınızı canlandıracak. Daha sürükleyici bir 3D toplantıya geçerseniz, bu animasyonlar, el kaldır seçeneğine bastığınızda avatarınızın ellerini kaldırmayı veya avatarınızın etrafında emojiyi canlandırmayı da içerecek.

Sürükleyici alanlar, Microsoft’un özellikle işletmeler için bir meta veri tabanı oluşturma çabalarında, bu Mesh entegrasyonunu en yararlı olarak gördüğü yer. Microsoft, Teams içinde insanların ağ kurabileceği ve oyunlarla sosyalleşebileceği, hatta projeler üzerinde işbirliği yapmak için Microsoft uygulamalarını kullanabileceği sanal alanlar öngörüyor.

Çeviri ve transkripsiyon, dil boşluğunu kapatmaya yardımcı olacak. | Görsel: Microsoft
Çeviri ve transkripsiyon, dil boşluğunu kapatmaya yardımcı olacak. | Görsel: Microsoft
Teams, 2022'de sanal toplantı alanlarını içerecek. | Görsel: Microsoft
Teams, 2022’de sanal toplantı alanlarını içerecek. | Görsel: Microsoft

Bu sanal ortamlar en iyi şekilde bir VR veya AR başlığıyla çalışacaktır, ancak animasyonlu avatar çalışması sayesinde birden fazla cihazdaki herkese açık olacak. Kelly, “Microsoft’un meta veriye nasıl yaklaştığını gerçekten ayıran şeyin insan deneyimiyle başladığını düşünüyorum, bu nedenle varlık hissi, biriyle konuşma, göz teması kurma ve tepkiler önemli olacak” diye açıklıyor.

Microsoft, çeviri ve transkripsiyon desteği bile geliştiriyor, böylece daha az dil engeliyle dünyanın her yerinden bir iş arkadaşınızla sanal bir Teams alanında buluşabileceksiniz. Microsoft Teams, 2022’nin ilk yarısında bu sanal alanları ve avatarları kullanmaya başlayabilecek.

Microsoft'un meta veri deposu için vizyonu. | Görsel: Microsoft
Microsoft’un meta veri deposu için vizyonu. | Görsel: Microsoft

İşletmeler, Teams içinde kendi sanal alanlarını veya meta veri tabanlarını oluşturabilecekler. Bu, Accenture’ın pandemiden önce çalışanları için kendi sanal kampüsünü oluşturduktan sonra denediği bir şey. Bu sanal alan, şirket pandemi sırasında yeni işe alımlar yapmak için kullandığından kısa sürede kullanışlı hale geldi.

Microsoft’un Teams içinde bir meta veri toplama girişimi, Facebook’un şirket adı olarak Meta olarak yeniden markalanmasından birkaç gün sonra geldi. Meta, sizi sanal alanlarda temsil eden dijital bir avatar fikriyle Microsoft’a çok benzer kavramlar üzerinde çalışıyor. Meta’nın Reality Labs bölümü, Quest VR başlığı da dahil olmak üzere tüketici donanım ve yazılımları inşa ediyor ve geçen yıl artırılmış ve sanal gerçeklik kullanarak kendi uzaktan çalışma vizyonunu ortaya koydu.

Microsoft ve Meta, metaverse çağında açıkça rekabet edecek. Microsoft’un HoloLens çalışmaları ve AltspaceVR’yi satın almasıyla yıllarca yatırım yaptığı bir alan. Yine de Microsoft ve Meta yalnız değil. Birçok şirket, etkinlikler, toplantılar ve ağ oluşturma fırsatları için sanal alanlar sunmak için Spatial gibi platformları kullanmaya başladı.

Meta’nın, metaverse hedeflerinden yararlanmak için Facebook ve Instagram’da milyarlarca günlük kullanıcısı vardır ve Microsoft, metaverse’yi işletmeler için gerçeğe dönüştürmek için milyonlarca günlük Teams kullanıcısına ve Office entegrasyonuna sahip. Dijital avatarlarınız için metaverse savaşı daha yeni başlıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.

Yeni
Sosyal Medya
Instagram
YouTube
Instagram
YouTube
Bu yazıyı beğendin mi? Arkadaşlarınla paylaş!
Benzer İçerikler: