Bluetooth Nedir? Nasıl Çalışır?

Nedir

Günümüzde sıkça kullanılan ve artık hayatınımızın bir parçası haline gelmiş olan Bluetooth, nasıl çalışıyor? Prensipleri nedir?

Bluetooth nedir?

Hepimizin her gün en az bir kere kullandığı Bluetooh, ne işe yarıyor? Öğrenelim.

Bluetooth Nedir?

Bluetooth, kısa mesafeli kablosuz veri iletişimleri için kullanılan teknolojidir. İlk olarak 1990’lı yılların sonlarında keşfedilen bu teknoloji, farklı cihazlar arasında kablosuz bir şekilde veri transferi sağlamak için geliştirildi. Aslında bu sistemin temel amacı, kablo kullanımlarını tamamen ortadan kaldırmak. Ve, cihazlar arasında kolay, hızlı bir şekilde bağlantı sağlamak. Günümüzde, telefonlar, bilgisayarlar, kulaklıklar, hoparlörler, klavyeler ve birçok teknolojik cihaz Bluetooth sayesinde birbirlerine bağlanabilmekte.

Bluetooth Nasıl Çalışır?

Bluetooth, radyo dalgaları aracılığıyla verileri aktarır. 2.4 GHz frekans bantlarında çalışabilen bu teknoloji, cihazlar arasında kısa mesafede bir iletişim sağlayabilir. Bluetooth bağlantısının yapılması için, her iki cihazın da Bluetooth özelliğinin desteklenmesi gerekiyor. Genelde bağlantı kurma işlemleri şu şekilde olur:

  • Bluetooth özelliğinin açık olduğu cihazlar, etrafında bulunan bir diğer Bluetooth cihazlarını tarar ve keşfeder. Bu aşamada ise, cihazlar birbirlerinin varlığından haberdar olur.
  • Birbirleriyle haberdar olan cihazlar, eşleşme sürecine girerler. Güvenlik katmanı eklenen Bluetooth cihazlar için, eşleşmenin başında PIN kodu gerekir.
  • Eşleşme bittikten sonra, cihazlar arasında bir bağlantı kurulur. Bu andan sonra, veri aktarımı gerçekleşebilir. İki cihaz arası ses, dosya, resim veya multimedya içerikleri gibi.
Bluetooth’un Avantajları Nedir?

Bu sistemin en büyük avantajlarından bir tanesi, kablo kullanımını yok ederek kablo karışımını ortadan kaldırıyor. Ve tabii ki de, haraket özgürlüğü sağlaması da büyük bir avantaj. Düşük pil tüketimi sayesinde batarya ömrünüzü etkilemez. Çünkü, sistemin çalışması için oldukça düşük enerji gerekir.

Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.
Yeni
Bu yazıyı beğendin mi? Arkadaşlarınla paylaş!

Benzer içerikler: