(RDC) Remote Desktop Connection Nedir?

Nedir

RDC yani Remote Desktop Connection, bir bilgisayar kullanıcısının tek bilgisayardan farklı bilgisayara uzaktan bağlanmasını ve onu kontrol etmesini sağlar.

Remote Desktop Connection nedir?

Genellikle uzaktan sunuculara teknik destek sağlarken sıklıkla kullanılabilir. Kişisel bilgisayarlarda kullanılabilir. Veya sıklıkla görülen, parçalara bölünüp insanlara servis edilebilir. Kimi zaman web sitesini ayakta tutar, kimi zaman oyun sunucularını. Hatta kocaman DataBaseleri.

Bu yazılım, Microsoft tarafından geliştirilen bir protokoldür. Her Windows sistemine entegre edilmiş (hazır kurulu) bir şekilde gelir. Bağlantı sağlandığı zaman, tıpkı kendi bilgisayarınızı kullanıyorsunuz gibi davranabilirsiniz. Ayrıca, iki tarafa da dosya aktarımı yapabilirsiniz. Mesela, masaüstünüzde bulunan bir fotoğrafı kopyaladınız. Bağlandığınız bilgisayara gelip, bu fotoğrafı o tarafa yükleyebilirsiniz.

Kısaca, bütün erişimler, internet üzerinden gerçekleşir. Bağlantı sağlanan cihazla iletişim haline geçip işletim sistemini normal bir bilgisayarda yapabileceğimiz gibi kontrol etmemize yarar. Fakat, bu bağlantılara aynı anda iki kullanıcı bağlanamaz.

Remote Desktop Connection’ın çalışma prensibi nedir?

Bağlantı aşaması: Remote Desktop Connection Çalıştığı andan itibaren, karşı tarafın IP adresine ihtiyaç duyar. Buna yönelik bağlantı kurmak isteyen taraf, IP adresini, bilgisayar adını ve varsa şifresini girer.

Veri aktarımı: Bağlantı sağlandıktan sonra, kullanıcının ekranında gerçekleşen her şey, uzak bilgisayardaki ekranla eş zamanlı senkronize edilir. Bu da, RDP (Remote Desktop Protocol) aracılığıyla gerçekleşir. Ekran verileri sıkışır, ağ üzerinden karşı tarafa iletilir. Ve RDP, klavye fare gibi verilerin de aktarımını yapar.

İşlem ve Kontrol aşaması: Bağlantıyı kuran taraf, normal bir bilgisayar kullanıyormuş gibi bu cihazı da kullanabilir. Dosyaları açabilir, içerisine programlar yükleyebilir/çalıştırabilir. Bu işlemler esnasında da, her şey karşı tarafın donanımı üzerinden gerçekleşir.

Bu sistemin ne gibi faydası var?

  • Eğer ki uzaktan çalışıyorsanız, bilgisayarınıza bağlanıp dilediğiniz gibi bütün işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.
  • Uzaktan teknik destek alabilirsiniz.
  • Kendinize sadece depolama alanı yapmak için bile kullanabilirsiniz.
  • Kişisel bir sunucunuzu ayağa kaldırabilirsiniz. (Çalıştırabilirsiniz)
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.
Yeni
Sosyal Medya
Instagram
YouTube
Instagram
YouTube
Bu yazıyı beğendin mi? Arkadaşlarınla paylaş!

Benzer içerikler: