DSG (Direct Shift Gearbox) şanzımanlar, tanıtıldığı 2003 yılından bu güne kadar bir çok tartışmaya konu oldu. Sık sık duyduğumuz “DSG alınmaz”, “DSG sorun çıkartır” şanzıman nedir, nasıl çalışır, alınır mı? Birlikte inceleyelim.
Tarihçe
DSG şanzımanlar ilk olarak 2003 yılında Volkswagen grubunun spor araçlarında kullanıldı. İlk versiyonlarında 6 ileri olan vites daha sonra 7 ileri olarak güncellendi. Yarış araçlarından ilham alınarak geliştirilen çift kavrama teknolojisi zamanla normal araçlara uygulandı ancak uygulandığı günden bugüne tartışmaları beraberinde getirdi.
Otomobil kullanıcılarının hayatına girdiği 2003 yılından itibaren DSG tartışmaları hiç bitmedi. Öyle ki, Google’da DSG şanz(ı)uman aramasında hemen “ömrü ne kadar”, “ömrü kaç km”, “ömür uzatma” gibi öneriler geliyor.
Yani aslında sorunlu bir şanzıman modeli olduğu kulaktan kulağa biliniyor fakat bir o kadar da tercih ediliyor. Peki, nedir bu DSG şanzımanı bu kadar popüler kılan?
DSG Avantajları
Yazımızın başında bahsetmiştik. Şanzıman teknolojisi sportif araçlardan geliyor ve bu sayede hızlı vites değişimi sağlıyor. Tabii sürüş konforu açısından bu değişimleri hissetmiyoruz. Bu tam zamanında geçişlerde yakıt ekonomisine katkıda bulununca bir nevi tercih sebebi oluyor.
Volkswagen markasıyla DSG şanzımanları çok duyduk ancak bu kadarla sınırlı değil. Bir çok marka bu konforlu teknolojiyi kendi araçlarında kullandı.
DSG Kullanan Otomobil Markaları
Volkswagen’den sonra, aynı gruba ait Audi, Skoda ve SEAT markaları da otomatik araçlarında DSG teknolojisini tercih ediyor. Elbette bununla sınırlı değil, Porshce, Ford, Renault, BMW, Mercedes-Benz ve Hyundai-Kia‘da DSG şanzımanı tercih ediyor.
Tartışmalar ve Arızalar
Bugün üst seviye markalarda dahil olmak üzere çok fazla araçta kullanılsa da DSG, en çok tartışılan şanzıman teknolojisi. Konforu sağlayan karmaşık teknolojisi nedeniyle sık sık gündeme gelen bağlantılara göz atalım.
- Kavrama Problemleri: Çift kavrama teknolojisi nedeniyle özellikle yoğun trafikte sık dur-kalk yapılan araçlarda ısınma ve erken aşınmaya yol açabiliyor. Bu durum sarsıntı, ani hızlanma gibi sürüş konforunu etkileyen durumlara neden oluyor.
- Mekatronik: DSG şanzımanlı bir aracınız varsa sık sık duyabilirsiniz. Bir Mekatronik ünite vites geçişlerini kontrol eder ve hidrolik basıncı düzenler. Bu ünitede oluşacak sorunlar kavrama problemlerinde bahsettiğimizin benzeri sorunlara neden olabilir.
- Yazılım: Tüm düzen bir yazılım ile kontrol edilir. Dolayısıyla oluşan hatalar yazılımsal olabilir.
- Maliyetler: Mekatronik, hidrolik, yazılım derken DSG’nin diğer teknolojilere göre çok fazla bileşeni bulunuyor. Bu nedenle bakım/onarım maliyetleri diğer teknolojilere göre yüksek kalıyor.
Tüm bunlarla birlikte özellikle sosyal medya aracılığı ile yayılan “ömür uzatma” gibi videoları uygulayan kullanıcılar bazen yanlış kullanım nedeniyle şanzıman sistemine zarar veriyor. Üretici ve uzmanları doğru ve zamanında bakımlar ile DSG şanzımanın uzun ömürlü olacağını açıklamaya devam ediyor.
Bugün itibariyle teknolojiye en ciddi zararı sık dur-kalk ve ani hızlanma gibi hamlelerin verdiğini biliyoruz. Bu nedenle DSG şanzıman teknolojisi araç sahiplerine, bakımlarını zamanında yaptırmalarını ve yukarıda belirttiğimiz durumlardan kaçınmalarını öneririz.