DA (Domain Authority) ve PA (Page Authority) nedir?

SEO

Domain (Alan adı) ve Page (sayfa) otoritelerini ifade eden DA PA değerleri, arama motorlarından bağımsız olarak çalışan MOZ’un, kendi parametreleri ile puanladığı sistemin bir parçasıdır. Doğrudan Google ve diğer arama motorları için sıralama faktörü olmamakla birlikte, site değerlendirmelerinde göz önünde bulundurulur.

Arama motorları sıralama faktörü ile birlikte, web sitesi değerlendirmelerinde farklı kriterler kullanılıyor. Yakın bir zamanda yayın hayatına son veren Alexa aracı, ülke ve genel sıralama ile bu değerlendirmelere yardımcı oluyordu. Daha öncelerde ise Google Pagerank algoritması ile siteleri puanlıyordu. Bugün ise, Alan adı ve sayfa otoritelerini ifade eden DA ve PA değerlerini yaygın olarak duyuyoruz. MOZ tarafından belirlenen kriterlere göre web siteleri ve alt sayfaları 100 üzerinden yapılan ölçümü ifade ediyor.

DA PA değerlerine biraz daha yakından bakalım.

da pa nedir

DA (Domain Authority) Nedir?

Site otoritesi, MOZ tarafından sitenin geneline verilen puanı ifade ediyor. Bu puanlamanın algoritması, arama motorlarındaki sıralama, backlink, erişilebilirlik gibi bir çok parametreye bağlı olarak çalışıyor. MOZ benzeri bir çok projenin bu tarz puanlama sistemleri var ancak bugün otorite olarak MOZ kabul ediliyor. DA değeri genel olarak web sayfasını ifade ettiği için her zaman PA değerinin altında olacaktır.

PA (Page Authority) Nedir?

Bir web sitesinin anasayfası kadar alt sayfalarıda sıralamalar için önem arz ediyor. Bu puanlama sisteminde, alt sayfaların ortalama sıralaması ve DA değerine de bağlı olarak alt sayfalar puanlanıyor.

Örneğin, Fallout 2. sezon alt sayfa olarak kelimesinde otoriter olabilir ve puanı yüksek olabilir.

DA ve PA Neden Önemlidir?

Web sitesinin sıralaması, Backlink gibi bir çok parametreye bağlı olarak çalışan bu metrikler, web sitesinin SEO performansını anlamak ve iyileştirmek için çok önemlidir. Tek başına bir anlam ifade etmese de SEO (Arama motoru optimizasyonu) çalışmalarının bir parçası olarak düşünülebilir. Bir metrik olarak DA PA değerleri, web sitesinin alanında ki otoriterliğini gösterir.

Bununla birlikte olası web sitesi değerlendirme raporlarında SEO uzmanları ve Webmasterlar tarafından oldukça önemsenmektedir.

DA (Domain Otorite) ve PA (Page Authority) Değeri Nasıl Arttırılır?

Otorite değerlerini arttırmak için önerilen birden fazla strateji bulunuyor. Ancak, otorite değerleri yüksek siteleri incelediğimizde öne çıkan çalışmalar aşağıda ki gibidir;

  • Yüksek kaliteli ve kullanıcının ilgisini çeken içerikler kullanıcıların sayfanızda zaman geçirmesini sağlar. Bu süre Google ve dolayısıyla sıralamalar için önemlidir. Özgün ve kaliteli içerikler, otorite değerinizi arttıracaktır.
  • Bağlantı Profili (Backlink) yüksek derecede önemlidir. Özellikle otorite sitelerden alınan linkler (backlink) sayfanızın otorite değerini yükseltmenize yardımcı olacaktır.
  • Web sitenizin performansı, kullanıcı deneyimi, sürekli erişilebilir olması Authority değerlerini destekler.
  • Etkileşimli içerikler oluşturun. Örneğin kullanıcıların web sitenizde vakit geçirmesi, sosyal medya platformlarında paylaşması, yorum yapması sizin bu konuda otorite olduğunuza işaret eder.
  • Sosyal Medya etkileşiminizi arttırın. Sosyal Medya Platformları otorite değeri yüksek sayfalardır.
  • Web sitesi yaşına dikkat edin. Alan adınızı mümkün olduğu kadar uzatın. 1 yıllık süresi olan bir alan adı ile, 5 yıllık süresi olan alan adı aynı değere sahip olmayacaktır.
  • İç ve Dış SEO konusunda uzmanlarla çalışabilirsiniz. Kendiniz yapmak isterseniz Google Page Speed Insights ve diğer SEO analiz araçlarından bu konuda destek alabilirsiniz.
  • Genel olarak alt sayfalardan (page) ana sayfaya Logo ve Anasayfa gibi linkler ile bağlantı sağlanıyor. Bunun tam tersi, yani anasayfada bulunan linklerde alt sayfaların önemine işaret ediyor.
Etiketler: Backlink nedir, DA nedir, PA nedir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.

Yeni
Bu yazıyı beğendin mi? Arkadaşlarınla paylaş!

Benzer içerikler:

Herhangi bir sonuç bulunamadı.