Sosyal Medya etkileşim yöntemleri

Sosyal Medya

Gazetelerin satış devamlılığı için “kupon” dağıtma dönemleri günümüzde yerini dijital aboneliklere bıraktı. Tüketilen her içerikte “abone olmayı unutmayın”, “sonuna kadar izleyin” gibi ibareleri gördüğümüz sosyal medya etkileşimleri nasıl alınıyor? Platformların algoritma detayları ve etkileşim yöntemlerini yazdık.

Sosyal Medya etkileşim yöntemleri

İçerik üretme hızı artarken, üretilen içerikleri tüketme hızıda 30 saniyenin altına indi. Yayımlanan raporlara göre içerik/tüketim hızı 20 saniyenin altında. Elbette influencer, dijital içerik üreticileri derken yayımcılar buna hemen uyum sağladı. Klişe giriş cümleleri, tamamlama ekleri derken artık 20-60 saniye arasında değişen içerikler tüketiyoruz. Bu yazımızda içerik üreticilerinin sık sık kullandığı tabirlerin nedenini inceleyeceğiz.

1. TikTok, Instagram, Youtube ve diğer algoritmalar

TikTok, Instagram, Youtube ve diğer sosyal medya platformları kendilerine özel algoritmalar ile çalışır. Bu algoritmalar hangi kullanıcıya hangi içeriğin gösterilmesi noktasında karar verir. Keşfet’e düşmek olarak tabir edilen bu algoritma bir dizi değişkene bağlı olarak bu kararı veriyor. Aslında algoritmanın temelinde kullanıcıların içeriğe gösterdiği ilgi yatıyor. Çünkü bir platform için ne kadar ilgi duyulan içerik gösterilirse kullanıcılar o kadar vakit geçirir.

1.1 İçerik tüketim süresi

1’inci maddede bahsettiğimiz üzere, platformlar bir ticari model olarak kullanıcıların platformda kalmasını hedefler. Bu nedenle 2 saniye izlenerek geçilen içerik ile sonuna kadar izlenen içerik Keşfet’e düşme noktasında aynı öneme sahip değil.

1.2 Etkileşim

Keşfet algoritmaları oransal olarak içeriğe gelen etkileşimi önemser. Beğeni, kaydetme, yorum ve paylaşım gibi her etkileşim çok önemlidir. Çünkü oransal olarak yapılan bu etkileşimlerin sonra ki gösterimler içinde uygulanacağı varsayılır. Bu nedenle bazı hesaplarda yalnızca bazı içeriklerin öne çıktığını ve milyon etkileşime girdiğini gözlemleyebilirsiniz. Bu içerik kullanıcıların ilgisini çektiği için öne çıkmış, öne çıktığı içinde etkileşimleri artmıştır.

1.3 Düzenli içerik

Platform algoritmaları düzensiz içerikleri sevmez. Bu nedenle hesap üzerinden yapılan paylaşımların bir düzen çerçevesinde yapılması gerekir.

2. Etkileşim Yöntemleri

Buraya kadar yüzeysel olarak sosyal medya algoritmalarından bahsettik. Yazımızın devamında içerik üreticilerinin etkileşim için kullandığı bazı yöntemlerden bahsedeceğiz.

2.1 Bunu beklemiyordum!

Bu yazı ya da seslendirme ile paylaşılan videolar algoritmalarda açıkladığımız 1.1 – İçerik tüketim süresi’ni hedefler. İçerik üreticisi ilk saniyelerde videodan çıkmamızı istemediği için merak uyandırarak izlenme süresini arttırmayı hedefler.

2.2 Sonuna kadar izleyin

2.1 maddesine göre niyetini biraz daha açıkça ifade ediyor. Kullanıcının başlangıçta ilgisi dağılarak içeriği terk etmemesi için merak uyandırarak tüketilme süresinin uzatılması sağlanıyor.

2.3 Siz ne düşünüyorsunuz?

Etkileşimleri açıkladığımız 1.2 maddesine bağlı olarak üretici bir etkileşimde bulunmanızı ister. Bu paylaşımlarda genelde tartışmaya açık içerikler kullanılır. Bu yönlendirme kullanıcıyı yorum yapmaya ikna etmeyi hedefler. Belkide içerik üreticileri bizim fikirlerimizi çok önemsiyordur, bilemeyiz tabii.

2.4 Kaydedin lazım olur

Instagram ve Twitter’da sık sık gördüğümüz yönlendirme yine etkileşim başlığı altında değerlendirilir. Elbette algoritmalar kullanıcının kayıt ettiği içerikleri yeniden tüketilebilir, işe yarar paylaşım olarak değerlendirir.

2.5 @ Yazığında ilk çıkana gönder

Kişi etiketleme yönergesi olan “@” ve ilk çıkan arkadaşına gönder yönlendirmeside içeriğin etkileşiminin artması için kullanılıyor. Örneğin yemek paylaşımlarında etiketlediğin 2’nci kişi sana ısmarlasın gibi yönlendirmeye sevk eden paylaşımlar yapılır.

2.6 Detaylar açıklamada

Bir içerikte ne kadar vakit harcadığımızın algoritmalar için önemli olduğundan bahsetmiştik. Bu paylaşım türünde hemen her bilgi verilerek merak uyandırılıp, içerik terk edilmeden önce açıklamanın okunmasıda sağlanır. Bu yöntem genelde Instagram’da kullanılmakla birlikte, Twitter’da benzeri yöntemle “flood”, “bilgisel” denilen içerikler kullanılır.

2.7 Profile gönderme

Algoritmalarda içerik kadar hesapta önem arz ediyor. Bu nedenle içerik tüketilirken profilin ziyaret edilmeside önemsenir. Örnek olarak “Part 2 evimizi yapıyoruz” metini ile paylaşım yapılarak, kullanıcının profile gidip Part 1’i araması hedeflenir.

2.8 Abone olmayı unutmayın

Youtube’ta bu yönlendirme sık sık karşınıza çıkar. “Bu tarz içerikleri kaçırmak istemiyorsanız abone olun.” Youtube para kazanma bölümünün aktif olması için 1000 abone ve son 365 günde 4000 saat izlenme limitine ulaşılması gerekiyor. Elbette abone olan herkesin önüne yeni içeriklerde çıkıyor. Yapılan testlerde “Abone Ol” uyarısı bulunan videolardan, olmayan videolara göre daha çok abone kazanıldığı ortaya çıktı.

Bu yazımızda güncel olarak kullanılan sosyal medya etkileşim yönlendirmelerini inceledik.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.

Yeni
Bu yazıyı beğendin mi? Arkadaşlarınla paylaş!

Benzer içerikler:

Herhangi bir sonuç bulunamadı.