BTK, son günlerde çalışmalarına tam gazla devam ediyor! Yapılan açıklamaya göre BTK, PEGI sistemini Türkiye’ye getiriyor. Oyunlar artık Türkiye’de de PEGI tarafından derecelendirilecek.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkan Yardımcısı Abdülkerim Gün, oyun derecelendirme platformu PEGI’nin Türkiye’ye geleceğini açıkladı. Ayrıca BTK, PEGI’nın ülkemize gelişi ile birlikte, oyunlar için “yalnızca” Türkiye’ye özel derecelendirme yapılmasını da istedi.
BTK, PEGI’yi önümüzdeki hafta Türkiye’ye getiriyor
Oyunların yaş sınıfını ayarlayan kuruluş PEGI (Avrupa Oyun Bilgi Sistemi), önümüzdeki hafta itibarıyla Türkiye’ye geliyor. Bununla birlikte ülkemizde satışa çıkan oyunlar yaş gruplarına göre derecelendirilecek. Siz de mutlaka çoğu oyunda PEGI 3, PEGI 7, PEGI 16 ve PEGI 18 gibi işaretler görmüşsünüzdür. Bu işaretler, oyunun içerisinde ne tür içeriklerin bulunduğuna göre sınıflandırılıyor.
PEGI, aktif olarak Almanya haricinde tüm Avrupa Birliği ülkeleri tarafından kullanılmakta. Beklenen üzerine PEGI ile BTK arasındaki görüşmeler tamamlandıktan sonra, Türkiye’de bu listeye dahil olacak. Ek olarak Türkiye, kendine ait yaş kısıtlama projesini bir süre “denemiş” ancak vazgeçmiş.
PEGI Sınıflandırmaları
Oyun içeriği, yaşı 3 veya üzeri olan çocuklar için uygundur.
Oyun içeriği, yaşı 7 veya üzeri olan çocuklar için uygundur.
Oyun içeriği, yaşı 12 veya üzeri olan çocuklar için uygundur.
Oyun içeriği, yaşı 16 veya üzeri olan gençler için uygundur.
Oyun içeriği, yaşı 18 veya üzeri olan yetişkinler için uygundur.
Ebeveyn gözetimi önerilir.
PEGI İçerik Tanımlayıcıları
Oyun şiddet tasvirleri içerir. PEGI 7 olarak derecelendirilen oyunlarda bu yalnızca gerçekçi olmayan veya ayrıntılı olmayan şiddet olabilir. PEGI 12 olarak derecelendirilen oyunlar hayali bir ortamda şiddet veya insan benzeri karakterlere yönelik gerçekçi olmayan şiddet içerebilirken, PEGI 16 veya 18 olarak derecelendirilen oyunlar giderek daha gerçekçi görünen şiddete sahiptir.
Oyun kaba dil içeriyor. Bu tanımlayıcı PEGI 12 (hafif küfür), PEGI 16 (örneğin cinsel küfürler veya dine hakaret) veya PEGI 18 (örneğin cinsel küfürler veya dine hakaret) derecelendirmesine sahip oyunlarda bulunabilir.
Bu tanımlayıcı, küçük çocuklar için korkutucu veya ürkütücü olabilecek resimler veya sesler içeriyorsa PEGI 7’ye sahip oyunlarda “Korku” olarak veya orta dereceli (PEGI 12) veya yoğun ve sürekli (PEGI 16) korku dizileri veya rahatsız edici görüntüler (şiddet içermesi gerekmez) içeren daha yüksek dereceli oyunlarda “Korku” olarak görünebilir.
Oyun, kumarı teşvik eden veya öğreten ögeler içerir. Bu kumar simülasyonları, normalde kumarhanelerde veya kumar salonlarında oynanabilen şans oyunlarını ifade eder. Bazı eski oyunlar PEGI 12 veya PEGI 16 ile bulunabilir ancak PEGI, 2020’de bu sınıflandırmanın kriterlerini değiştirdi ve bu tür içeriğe sahip yeni oyunların her zaman PEGI 18 olmasını sağladı.
Bu içerik tanımlayıcısı, oyun cinsel duruş veya ima içeriyorsa PEGI 12 derecelendirmesine, erotik çıplaklık veya görünür cinsel organlar olmadan cinsel ilişki varsa PEGI 16 derecelendirmesine veya oyunda açık cinsel aktivite varsa PEGI 18 derecelendirmesine eşlik edebilir. Cinsel olmayan bir bağlamda çıplaklık tasvirleri belirli bir yaş derecelendirmesi gerektirmez ve bu tanımlayıcı gerekli değildir.
Oyun yasadışı uyuşturucu, alkol veya tütün kullanımına atıfta bulunur veya bunları tasvir eder. Bu içerik tanımlayıcısına sahip oyunlar her zaman PEGI 16 veya PEGI 18’dir.
Oyun nefreti teşvik edebilecek etnik, dini, milliyetçi veya diğer kalıp yargıların tasvirlerini içerir. Bu içerik her zaman PEGI 18 derecelendirmesine tabidir (ve ulusal ceza yasalarını ihlal etmesi muhtemeldir).
Oyun, oyunculara gerçek para birimiyle dijital ürün veya hizmet satın alma seçeneği sunuyor. Bu tür satın alımlar, ek içerikler (bonus seviyeleri, kıyafetler, sürpriz eşyalar, müzik) ve ayrıca yükseltmeler (örneğin reklamları devre dışı bırakmak için), güncellemelere abonelikler, sanal paralar ve diğer oyun içi para birimi biçimlerini içerir. Oyun içi satın alımlar rastgele eşya içeriyorsa (ganimet kutuları veya kart paketleri gibi) bu içerik tanımlayıcısına bazen ek bir bildirim eşlik eder. Ücretli rastgele eşyalar, oyuncuların satın almadan önce tam olarak ne aldıklarını bilmedikleri tüm oyun içi teklifleri içerir. Doğrudan gerçek parayla satın alınabilir ve/veya oyun içi bir sanal para birimi ile değiştirilebilirler. Oyuna bağlı olarak, bu eşyalar tamamen kozmetik olabilir veya işlevsel bir değer taşıyabilir. Uyarı her zaman yaş etiketinin ve içerik tanımlayıcılarının altında veya yakınında görüntülenir.
BTK, istenmeyen SPAM mesajları ve aramaları engelleyecek!
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce BTK’nın Türkiye’ye getireceği yeni sistem, oyuncular için ne gibi şeyleri değiştirecek? Düşüncelerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın.