Düşüncelerle Hareket: Neuralink

Nedir

Bugün, son zamanlarda adından bolca bahsedilen Neuralink’i inceleyeceğiz.

Neuralink

Düşüncelerinizle bilgisayarınızı, dijital cihazlarınızı kontrol edebileceğinizi hayal edin. Elon Musk’ın 2016 yılında kurduğu Neuralink, bu hayali gerçeğe dönüştürmek için yola çıktı. Beyin ve makine arasında doğrudan bir köprü kurmayı hedefleyen Neuralink, insan zihninin sınırlarını zorlayarak hem tıbbi alanda devrim yaratmayı hem de insan-makine entegrasyonunun kapılarını aralamayı amaçlıyor. Felçli hastalar için umut vaat eden bu teknoloji, aynı zamanda insan zekasının yapay zeka ile birleşebileceği bir geleceği müjdeliyor. Peki, beynimize doğrudan bağlanabilen bu cihazlar, sadece bir bilim kurgu fantezisi mi, yoksa yakın geleceğin gerçeği mi olacak?

Neuralink Nedir?

Neuralink Twitter (X)’ın sahibi olan Elon Musk tarafından kurulan biyoteknoloji şirketidir. Şirketin temel amacı beyin ile dijital cihazlar arasında bağlantı kurmak ve etkileşime girmesini sağlamak. Teknoloji sinirsel aktiviteyi izleyerek, elektriksel sinyalleri yorumlayan implantlar (nöral dantel) aracılığıyla düşünceleri, dijital aktivitelere dönüştürüyor.

Neuralink Tarihi?

Neuralink aslında yeni bir girişim değil. 2016 yılında kuruldu ve geçtiğimiz 8 yılda ciddi ARGE çalışmaları gerçekleştirdi. Odak noktası felçli kişilere yardımcı olmak olduğu için bir çok klinik deney çalışmaları oldu. Elon Musk, alışıldığı üzere yatırımcı değil bu projede kurucu olarak yer aldı.

Kullanım Alanları

Neuralink’in tıbbi alanda devrim yaratma potansiyeli var. Felç geçirmiş veya beyin hasarı yaşamış hastalar, bu teknoloji sayesinde kaybettikleri beyin-motor fonksiyonlarını yeniden kazanabiliyor. Örneğin, bir felçli hasta, Neuralink’in beyin-makine arayüzü sayesinde düşünceleriyle robotik bir kolu kontrol edebilir. Bu durum hasta için fiziksel engellerin ötesine geçme imkânı sağlıyor.

Aynı şekilde, Parkinson hastalığı gibi nörolojik rahatsızlıklar, beyindeki elektriksel sinyalleri düzenleyerek tedavi edilebiliyor. Ancak, bu teknolojinin sadece tıbbi alanla sınırlı kalmayacağı açık. İnsanlar, düşünce gücüyle bilgisayarları, telefonları veya diğer dijital cihazları kontrol edebilecek, hatta belki de zamanla zihinsel kapasitemizi artıracak yöntemler geliştirebilecek.

Bu haliyle korkutucu gelsede süreç içerisinde özellikle tıbbi alanda büyük kolaylık sağlayacağı çok açık.

Neuralink Uygulama

Elbette bahsettiklerimiz sadece sinyaller aracılığıyla olmuyor. Neuralink uygulama süreci küçük bir cerrahi operasyon ile başlıyor. İnce ve esnek elektrotlar hastanın beynine yerleştiriliyor. Daha sonra yerleştirilen implantlar, hastanın beyin aktivitelerine göre kalibre ediliyor. Bu operasyon bir kaç saat içerisinde tamamlansa da, kalibrasyon ve iyileşme süreçleri bir kaç hafta sürebiliyor.

Neuralink ile CS oynandı yazımızı ziyaret edebilirsiniz.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.

Yeni
Sosyal Medya
Instagram
YouTube
Instagram
YouTube
Bu yazıyı beğendin mi? Arkadaşlarınla paylaş!
Benzer İçerikler: