Işığı nesneye çeviren 3D yazıcı icat edildi!

Haberler

Işığı nesneye çevirebilen çip tabanlı 3D yazıcı icat edildi!

İlk duyulduğu zaman herkesin kulağına şaka gibi geliyor ama gerçek. Araştırmacılar, ışığı gerçek zamanlı nesneye çevirebilen 3D yazıcı icat etti. Mesela size şöyle örnek verelim, yemek yemek istediniz ve çatal, bıçak mı yok, veya kendi lego setinize yeni lego’lar katmak istiyorsunuz veya yeni bir telefon kabı istiyorsunuz. Cebinizden çıkaracağınız bu cihaz size istediğiniz her şeyi saniyeler içinde oluşturacak. Çünkü bu 3D yazıcı kullandığı özel reçine sayesinde ışığı nesneye çevirebiliyor. Sihir gibi ama bilim.

"</h3

Devrim Niteliğinde 3D yazıcı!

MIT ve Teksas Üniversitesi’nden araştırmacılar çip tabanlı, haraketli parçalara ihtiyaç duymayan 3D yazıcı geliştirdi. Bu icat gelecekte hızlı üretim ve mobil prototipleme için devrim niteliğinde. Bu yazıcı fotokimyayı ve silikon fotonoik’i bir araya getiriyor. Şöyle açıklayalım;

Basitçe, milimetre boyutundaki bir çip ayarlanabilir ışık demetleri yayarak reçine havuzuna ışık gönderiyor. Bu özel reçine, belirli dalga boyundaki bir ışıkla temas ettiğinde sertleşiyor. Çipin üzerindeki minik optik antenler ışık demetini kontrol ediyor. Bu sayede istediğiniz nesneyi saniyeler içinde basabiliyorsunuz.

"</h3

 

Önce Teksas Üniversitesi’nden Zachariah Page önderliğindeki ekip, görünür dalga boyları ile hızlı sertleşebilen özel bir reçine icat etti. Daha önce infared dalga boyları ile kürlemek çok zor oluyordu, ancak bu yeni yöntem ile daha işler daha kolay hale geldi. Araştırmacılar, uzun vadede bu sistemi reçine tankının altına yerleştirmeyi planlıyor. Görünür ışıkla 3D hologram oluşturmayı ve tek bir adımda bir nesneyi tamamen kürlemeyi hedef alıyor. Bu da üretim sürecini muazzam derecede hızlandıracak.

Bu İcat Ne İşimize Yarayacak?

Yeni icat edilen bu çip tabanlı 3D yazıcı mühendislerin sahada hızlı prototipleme yapabilmesinden, özelleştirilmiş medikal ürünlerin üretimine kadar birçok alanda kullanılabiliyor. Araştırmacılar, istedikleri hedeflere ulaşmaları için yeni bir silikon fotonik çip tasarımı gerektiğini belirtiyor. Bu teknoloji otomotiv dahil birçok sektörde devrim yaratacak. Cebinizde taşıdığınız bir 3D yazıcı ile istediğiniz anda, istediğiniz her şeyi basabileceksiniz.

MIT ve Teksas Üniversite’sinden araştırmacıların geliştirdiği bu çip tabanlı yazıcı, haraketli parçalara ihtiyaç duymadan hızlı ve etkili prototipleme imkanı sundu. Bu cihaz 3D yazıcı dünyasında çok büyük ses getirdi.  Araştırmanın detayları ulaşmak için bu linke tıklayabilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.

Yeni
Bu yazıyı beğendin mi? Arkadaşlarınla paylaş!

Benzer içerikler: