IsTech Robotics Society FRC Dünya Şampiyonasına katılacak!

Haberler

İSTEK Okulları “IsTech Robotics Society #5993” Takımı FIRST’ün en prestijli ödülü olan, FIRST IMPACT’i aldı. Bununla birlikte uluslararası alanda şampiyonluğa imza attı. Ödülü alan takım Nisan’da Houston’da gerçekleşecek dünya Şampiyonası “FRC Championship’e” katılmaya hak kazandı!

Frc first impact ödül

FRC dünya şampiyonasına gidiliyor! Etkinlik 20-23 Mart 2024 tarihlerinde, Amerika’nın New York eyaletinde gerçekleşti. FIRST Robotics Competition New York Tech Valley Regional’a 5 ayrı ülkeden toplam 51 takım katıldı. Bununla birlikte ülkeler arasında Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye, Kanada, Çin Taipeisi ve İsveç yer aldı.

ISTECH Robotics Society #5993, mühendislik ve inovasyon alanındaki üstün başarılarını ve toplum üzerindeki etkilerini kanıtladı. Ve turnuvanın en prestijli ödülü olan FIRST Impact ödülünü kazandı.

IRS, kazandığı bu başarıyla uluslararası arenada şampiyonluğa imza attı. Nisan’da Houston’da gerçekleşecek Dünya Şampiyonası “FRC Championship”e katılmaya hak kazandı.

FIRST nedir?

FIRST (For Inspiration and Recognition of Science and Technology), gençleri geleceğe hazırlıyor. Ve onları küresel sorunlara inovatif çözümler üretmelerini sağlayan bir vakıf olarak biliniyor.

Gençlerin, bilim ve teknoloji ışığında gelişen günümüz dünyasına ayak uydurabilmeleri amacıyla uluslararası robotik turnuvaları düzenler.

FRC nedir?

FRC (FIRST Robotics Competition), FIRST vakfının lise seviyesine yönelik düzenlediği turnuvalardan biridir. Bünyesinde 10.000’i aşkın robotik takımı bulundurur.

Takımın Lead Mentörü, İSTEK Okulları Bilişim ve Teknoloji Koordinatörü açıklama yapıyor. Serkan Aydın, kazandıkları başarıyla ve yarışma süreciyle ilgili;

“Bu ödülde, geçmişten bugüne bu takımın bir parçası olan tüm öğrencilerimizin emeği ve özverisi var. Aylarca süren hazırlıklar sonucunda alınmış gibi duruyor. Aslında bu ödül takımın kurulduğu 2015 yılından beri ortaya konan emeklerin karşılığı olan bir ödül.

Turnuvanın geçmiş 3 yıla bakılarak değerlendirildi. Hak edilmesi en zor olan bu ödülü iki yıl üst üste almanın gururu paha biçilemez. Bu başarımız bize, her geçen gün hedeflerimize yönelik doğru adımlar attığımızı gösteriyor.

Ülkemizi geçtiğimiz yıl ve bu sene yurt dışında temsil etmek ve 2. defa turnuvanın en prestijli ödülü olan FIRST Impact’e layık görülerek ülkemize gururla geri dönmek, gençlerimizin global ölçekte söz sahibi olduğunun göstergesidir.

Bu ödülü ABD New York’ta almak, bayrağımızı onurla dalgalandırmak ve öğrencilerimizin bilim, teknoloji ve mühendislik becerilerini muhteşem bir şekilde harmanlamalarının şampiyonluk ile taçlandırılmasını görmek tarif edilemez bir his. Bizlere bu duyguları yaşatan geleceğimizin umudu öğrencilerimize teşekkür ediyor, hayatları boyunca bilimin ve Mustafa Kemal Atatürk’ün ışığında yürümelerini diliyorum.’’ diye konuştu.

Takımın FIRST Impact sunum ekibi Berra Ecrin Yedikardeş ve Serra Birol süreç hakkında;

“Amacı sadece robot yapmak değil, aynı zamanda toplumda pozitif bir etki bırakmak olan takımımız, bu sezon da FIRST Impact ödülünü kazandı.

Yaptığımız işleri benimsediğimizden dolayı çalışmalarımız sezondan bağımsız sürekli olarak devam etti. Geçen sene de bu ödülü almış olmanın verdiği motivasyonla bu sezona giriş yaptık.

Bunlarla beraber FIRST Impact ödülü için makale yazım sürecininin ardından sunum çalışmalarımıza başladık. Sunumumuzda; takımımızı ve yarattığımız pozitif etkileri anlattık. Bu ödül, yaptığı çalışmalarla toplumda fark yaratan, takımın tarihini kapsayan bir ödül olduğundan ödüle hazırlık süreci aslında çok öncesine dayanıyor.

Ödülü üst üste iki sezon kazanarak bizi destekleyen herkese aynı heyecanı tekrardan yaşatmanın verdiği mutlulukla her yıl logomuz olan anka gibi küllerimizden yeniden ve daha güçlü olarak doğacağız ve bayrağımızı gururla dalgalandırmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.“ dedi.

Takımın PR Kaptanı Ece Mutlu süreç hakkında;

’’Robotik takımı denince herkesin aklına gelen ‘robot yapıyorlar’ kalıbını yıkmayı amaçlayarak çıktığımız bu yolda takımımızın ‘bir robottan daha fazlası’ olduğunu gösterdik. Türkiye’nin her yerinden ulaştığımız binlerce insanla, dolu dolu zaman geçirdik ve onlara ilham olduk.

Elbette özgün bir robot ortaya çıkarttık ama bu süreç bizler için hiç bir zaman sadece robottan ibaret olarak kalmadık. Bu serüvenimizde yeni yeni insanlarla tanıştık, bir sürü hayat hikayesi dinledik ve sezon boyu birbirinden değerli deneyimler edindik.

Ödüller açıklanırkenki heyecanlı bekleyişimiz kelimelerle ifade edilemezdi. Impact ödülünün açıklanmasının ardından sahaya indik, Türk bayrağını gururla dalgalandırdık. Hepimizdeki sevinç gözyaşları, her şeyi anlatıyordu. Emeği geçen ve her daim bizi destekleyen herkese tekrar teşekkür ediyoruz.

Ülkemizi New York’ta temsil etmenin ve en prestijli ödüle layık görülmenin gururunu Dünya Şampiyonasında da sürdüreceğimize inancımız tam.’’ dedi.

Takımın CAD Kaptanı Kaan Ünsalan ve Güvenlik Kaptanı Baturay Duman yarışma
sürecini ve yaptıkları robotu şöyle anlattı:

“Robotumuzu yaparken basitlik, mühendislik ve işlevsellik ilkelerini göz önünde bulundurarak tasarlıyor ve inşa ediyoruz. Bu yıl bu özellikleri barındıran 2 varyant üzerinde çalıştık. İlk varyantta yaşadığımız sorunları da göz önünde bulundurduk. Ve oluşturduğumuz, daha kompakt ve işlevsel bir robot haline gelen “Manisa Tarzanı”ı seçtik.

Robotumuzun adında etkili olan bir diğer faktör ise alış sisteminde tamamen doğal bir lastik çeşidi olan bizim tarafımızdan üretilen Eko-Lastiğin de kullanılmasıydı. Bu lastik çeşidi, çevreci yaklaşımımızı ve doğaya duyarlılığımızı yansıtıyor.

Ayrıca, tırmanma sistemimiz de “Tarzan” figüründen esinlenerek tasarlandı. “Manisa Tarzanı” adı, robotumuzun çevikliğini ve doğaya uyumunu vurguluyor. Aynı zamanda Eco-Tire kullanımıyla çevre dostu bir teknolojiyi ön plana çıkarıyor.

Robotun ilk parçasından son parçası takılana kadar geçen sürede takım içi birlikteliği duygusunu sonuna kadar hissettik. Ve bir takım olma duygusunu tattık. Bu takımın bir parçası olmaktan her zaman gurur duyduk ve hayatımız boyunca gurur duyacağız.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.

Yeni
Bu yazıyı beğendin mi? Arkadaşlarınla paylaş!

Benzer içerikler: