Piksel satışı ile sahibine 1 Milyon dolar kazandıran tek sayfalık site

Haberler
Bugün, internetten para kazanmanın günümüze göre çok zor olduğu zamanlara, yaklaşık 20 yıl öncesine döneceğiz. İnternet tarihine geçme vaadiyle sahibine 1 Milyon Dolardan fazla kazandıran dahiyane fikir nasıl gelişti, nasıl kazandırdı?

Web sitelerinin hızla yükselişe geçtiği 2000’li yılların başlarında, 21 yaşındaki genç dahi Alex Tew’in eğitim masraflarını karşılayabilmek için dahiyane bir fikir geldi. Tek bir anasayfayı 1000×1000 piksele bölerek, “İnternet tarihine geçme” sloganıyla 1$’dan piksel satmaya başladı. Aslında plan ve uygulama basit fakat satışı zor görünüyordu. Toplam 1 milyon piksele sahip anasayfada tüm pikseller satılabilirse, web sitesi tam 1 milyon dolar kazandırmış olacaktı.

Hiçbir içeriğe sahip olmayan, sadece reklam amaçlı satın alınan piksellerde görüntü ve linkleme yapan sayfa 28 Ağustos 2005 ve 1 Ocak 2006 arasında 1000 piksel dışında kalan tüm pikselleri sattı. Geriye kalan 1000 piksel ise eBay üzerinden yapılan bir açık arttırma ile 38.100$ fiyat ile satıldı. 1 Milyon dolar hedefleyen sayfanın, piksellerin tamamlanmasıyla toplamda sağladığı gelir 1.037.100 dolardı.

Tüm piksellerin satılması ile birlikte sayfa son halini aldı.

Fikrin Doğması ve Gelişmesi

İngiliz genç Alex Tew, 2005 yılında Nottingham Üniversitesinde 3 yıllık işletme eğitimi alacaktı. Geri ödemesi belki yıllarını alacak olan öğrenci kredisini kullanmak yerine aklına bu fikir geldi. İngiliz olması ve İngiltere’de yaşamasına rağmen, ABD kullanıcılarının daha fazla olması ve o dönemde ABD dolarının sterline göre daha güçlü olması dolar para birimini tercih etmesine sebep oldu.

Yayın hayatına başlayan sitenin başlangıçta vaadi müşterilerine sunulan piksellerin 5 yıl boyunca yayın hayatına devam etmesi yönündeydi. Bu sözün süresi 26 Ağustos 2010 tarihinde doldu ancak 2024 yılında site hala yayın hayatına efsane olarak devam ediyor.

Elbette pikselleri görmek çok zordu bu nedenle başlangıçta 10×10, 20×20 şeklinde bloklar halinde satışa sunuldu. Bu haliyle satın almalar, 100$ ve 400$ şeklinde yapılabiliyordu. İlk satın alma ise Tew’in bir müzik sitesinin sahibi arkadaşı, tarafından 20×20’lik bir blok halinde oldu. Bu satıştan site ilk gelirini 400$ olarak kazandı.

Başlangıçta ağızdan ağıza yayılan sayfa, BBC gibi haber sitelerinin basın duyurularıyla günden güne çığ gibi büyüdü.

Taleplerin artışıyla pikseller hızlı bir şekilde satıldı. Son kalan 1000 piksel için çok fazla talep olmasına rağmen Tew bu konseptin ayrıcalığını kaybetmemek ve belkide tarihe adını yazdırmak için yeni bir proje yapmak ya da piksel genişletmek yerine adil bir şekilde son 1000 pikseli açık arttırma ile satışa sundu. Açık arttırma on gün sürdü ve pikseller için 99 geçerli teklif yapıldı. Maliyetler, vergiler ve gençlere yardım için kurulmuş bir organizasyona yapılan yardımın ardından Tew’in toplam geliri 650-700.000 dolar aralığında olduğu hesaplandı.

Bugün piksellerden verilen linklerin bir çoğu yayın hayatını sonlandırmış olmasına rağmen sayfa için yeni bir güncelleme yapılmıyor. Projenin duyulmasının ardından global olarak çok fazla örneklense de hiç bir proje Million Dollar Homepage kadar başarılı olamadı.

Alex Tew, 2006 yılı ve sonrasında “Bir Milyon Dolarlık Sayfa”‘dan kazandığı gibi basit yöntemlerle para kazanma girişimlerinde bulundu ancak bu girişimler tutmadı. Şu anda motivasyon ve mental sağlık odaklı Calm (calm.com) projesinin kurucu ortağı olarak kariyerine devam ediyor. Yazımızı girişimcileri motive edecek bir Alex Tew sözü ile sonlandıralım:

“İnsanlar fikrinizi tuhaf buluyor ya da anlamıyorsa, bu iyi bir şey olabilir.”

Kaynaklar:
Million Dollar Homepage
Wikipedia

 

Etiketler: Alex Tew, Calm, Million Dollar Homepage

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.

Yeni
Bu yazıyı beğendin mi? Arkadaşlarınla paylaş!

Benzer içerikler: